Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jak jsme na tom? Finanční gramotnost na severovýchodě Čech je podprůměrná

Finanční gramotnost obyvatel Libereckého, Ústeckého a Královéhradeckého kraje je pod celostátním průměrem. Ukázal to průzkum, který v létě pro Českou spořitelnu provedla společnost Millward Browny. Nejlépe jsou na tom Pražané, nejhůř dopadli obyvatelé Karlovarského kraje.

Míru finanční gramotnosti nejsilněji ovlivňuje dosažené vzdělání - vysokoškoláci mají dvakrát vyšší skóre než lidé se základním vzděláním, řekl dnes novinářům v Liberci Petr Šmíd, který výsledky průzkumu prezentoval.

Největší sebevědomí, pokud jde o znalosti v oblasti financí, mají podle Šmída na severovýchodě Čech obyvatelé Ústeckého kraje. Paradoxně ale také nejčastěji krachují. Na 1000 obyvatel tam připadá deset osobních bankrotů, celostátní průměr je 5,5. Průzkum ukázal, že 45 procent domácností v Ústeckém kraji nemá rezervy, aby mohly zaplatit náhlý výdaj 9600 korun třeba za novou pračku, 37 procent domácností jen obtížně vychází se svými příjmy. V Libereckém a Královéhradeckém kraji přiznává obtíže vyjít s příjmy shodně 28 procent domácností.

Finanční gramotnost je podle odborníků třeba budovat odmala a oblast financí by se měla stát běžnou součástí vzdělávání na školách. "Máme pro základní a střední školy speciální hru, která se jmenuje Finanční svoboda a máme vyškolené lektory, kteří chodí do škol a hrají tam s dětmi," řekla dnes mluvčí České spořitelny Klára Pačesová. Jde o deskovou hru podobnou oblíbeným monopolům.

"Člověk si projde celým cyklem jedné rodiny a zažije na vlastní kůži její hospodaření, musí si udělat úspory, učí se vycházet s penězi, musí být připraven na nečekané výdaje a podobně," popsala hru Pačesová.

Pomoci s finančním vzděláváním dětí má podle Pačesové i Školní atlas Dnešní finanční svět, který využívají základní a střední školy ve výuce, nebo on-line hra Tajuplná cesta určená starším dětem i dospělým.

Přestože je Česko v počítačové gramotnosti lehce nad evropským průměrem snaží se k jejímu zlepšení přispět například i Česká národní banka. Nedávno spustila nový web s názvem Peníze na útěku, který má lidem pomoci orientovat se ve světě financí, ukázat jim, jak vést vyrovnaný rozpočet nebo vytvářet finanční rezervy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky finanční gramotnost, Česko, Ústecký kraj, Česká spořitelna, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, finance, Karlovarský kraj, Petr Šmíd, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak jsme na tom? Finanční gramotnost na severovýchodě Čech je podprůměrná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.