Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Proč v ČR nechtějí žít majitelé zahraničních firem?

Až se zase bude někdo pozastavovat nad tím, jak je možné, že zahraniční společnosti v České republice realizují výrobu nebo jinou obchodní činnost, ale své zisky si s gustem posílají ke konzumaci do jiných zemí, nebo proč je nutné zahraničním firmám nabízet investiční pobídky a dotace, abychom je zlomili k investicím v naší krásné zemi uprostřed Evropy, měl by namísto rozhořčení věnovat pozornost datům. Třeba těm, které v každoroční zprávě Doing Business zveřejnila Světová banka. 

Ze zprávy analyzující data za rok 2016 na první pohled vyplývá, že Česká republika si vede poměrně dobře. V celkovém pořadí ekonomik jsme na velmi slušném 27. místě z celkových 190 hodnocených zemí s celkovým skóre 76,71 bodů ze stovky možných. Jenže – celkový ukazatel je složen z devíti pod-ukazatelů, jejichž hodnocení se průměruje. A tam je zakopaný pes.

Česká republika totiž dosahuje vynikajícího výsledku hlavně díky prvenství v oblasti „Přeshraniční obchod“, která hodnotí byrokracii a náklady spojené s odbavováním zásilek na hranicích. Ty se, díky lokaci České republiky a sousedním státům a volnému pohybu zboží mezi sousedními zeměmi (EU, respektive EHP) limitně blíží nule. Výborný výsledek Česká republika dosahuje i u oblasti „getting elektricity“, tedy nákladů potřebných k odběru elektřiny pro podnikání – s průměrem 68 dní a 4 úkony se řadíme na 13. místo světového žebříčku.  

U ostatních hodnocených kritérií to tak slavné není. Proces vyřízení stavebního povolení k podnikatelské činnosti trvá dle statistik Světové banky v průměru 247 dní, což Českou republiku řadí na 130. místo za země jako Kongo, Džibuti, Namibie nebo Sudán. K rozjetí podnikání, byť jsme si v tomto ukazateli velmi polepšili, je stále nutné 9 pracovních dní a 8 úkonů, což Českou republiku řadí na 81. místo světového žebříčku. Vymáháním práva u soudu (68. místo) strávíte v tuzemském justičním matrixu v průměru 611 dní a utopíte náklady rovné třetině pohledávky. Pro vyřízení daňové povinnosti firmy (53. místo) je nutné odpracovat v průměru 234 hodin ročně, tedy zhruba 31 pracovních dní.

Jasně, jsou to jen statistiky. Ale tak nějak bychom si měli připustit, že tady leží reálná problematická místa konkurenceschopnosti české ekonomiky.

Autoři | Foto stevepb

Štítky Česko, Světová banka, Evropa, Evropská unie, Namibie, Kongo, Džíbútí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč v ČR nechtějí žít majitelé zahraničních firem?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.