Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město si chválí seniorské hlídky. V Liberci dohlíží na dvanáct přechodů

Už přes rok jsou přechody u základních škol v ulicích Dobiášova, Ještědská, 28. října, Jeronýmova, Jabloňová, Na výběžku, Česká, Tanvaldská, Broumovská, U Soudu, Valdštejnská, Lesní, ul. 5 května a ul. Nám. Míru posilněny o dvanáct seniorských hlídek vybavených výstražnou vestou, výstražnou čepicí a zastavovacím terčem. Jejich přítomnost na přechodech se podle vedení města osvědčila.

„Když jsme s tímto projektem na začátku roku 2015 za městskou policií přišli, zdálo se, že bude uskutečnitelný velmi těžko. Neuměli jsme si představit seniory v hustém provozu, nevěděli jsme, zda o tuto činnost bude mezi nimi zájem, a pokud ano, jestli také vytrvají déle než pár dní či týdnů, netušili jsme, zda je budou školáci i řidiči respektovat. Ukazuje se, že to bylo skvělé řešení a že bychom podobných lidí klidně užili i více,“ říká náměstek pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr (Změna).

V současné době je v Liberci dvanáct hlídkujících seniorů. „Samotný dohled u přechodů nejprve probíhá ve dvoučlenné hlídce strážníka a pověřené osoby. Po získání praxe pak senior vykonává dohled při přecházení samostatně,“ upřesňuje mluvčí městské policie Daniela Bušková.

Podobný projekt funguje především ve světe. V České republice se uchytil ve Vsetíně nebo Mladé Boleslavi. Fiaskem skončil naopak v nedalekém Turnově. Tamní radnici se nepodařilo najít žádného seniora, který by jí pomohl ráno i odpoledne zajistit větší bezpečnost na přechodech pro chodce v blízkosti základních škol. Přihlásil se jen jeden zájemce, který si to ale později rozmyslel. 

„Senioři nejen pomáhají zvyšovat bezpečnost v okolí škol, ale zároveň učí školáky základům silničního provozu, ukazují vlídnou tvář městské policie a sami konají činnost, která je podle všeho baví. Jsou skutečně užitečným partnerem pro město jako celek a za to jim patří velký dík,“ uzavírá Ivan Langr.

Foto Jan Král

Štítky Liberec, obecní policie, Ivan Langer, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město si chválí seniorské hlídky. V Liberci dohlíží na dvanáct přechodů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.