Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hazard v Liberci končí. Zastupitelé města schválili nulovou toleranci

V Liberci nebude možné provozovat hazard. Všechny kasina i klasické herny s automaty budou muset ukončit činnost nejpozději do konce roku 2017. Vyhlášku s takzvanou nulovou tolerancí dnes těsnou většinou schválili zastupitelé města.

Koaliční návrh byl jiný. Počítal se zachováním hazardu v kasinech s živou hrou, skončit měly jen herny. Nakonec se o ale o této variantně nehlasovalo. Část opozice podpořila návrh úplného zákazu hazardu, který podala koaliční Změna pro Liberce, konkrétně radní Josef Šedlbauer. "Koaliční návrh byl nejmenší možný krok, na kterém byla shoda. Není to ale dobré řešení pro město," zdůvodnil svůj protinávrh.

Nová vyhláška bude platná od ledna, reálně se ale projeví až od roku 2018. Podle zákona musí nechat město dokončit již vydaná povolení. Příští rok bude tedy přechodný, kdy mají hazardní místa postupně zanikat. V Liberci je nyní možné hazard provozovat na 86 místech, hráči v nich podle odhadu ročně prohrají 300 až 400 milionů korun.

Chystaný zákaz hazardu sníží příjmy Liberce. V roce 2015 radnice z této oblasti získala 76 milionů korun, letos očekává 60 milionů korun. Příští rok by to mělo být odhadem 40 milionů a od roku 2018 nic.

Nedá se ale vyloučit, že hazard z města zcela nezmizí ani v roce 2018. Šedlbauer po dnešním hlasování řekl, že svolá pracovní skupinu zastupitelů, jež se regulací hazardu zabývala. "Abychom si promysleli, jak postupovat dále," uvedl.

Úplný zákaz hazardu měl například schválený sousední Jablonec nad Nisou s účinností od ledna 2015. Hazard přesto z města nevymizel. Loni jablonečtí zastupitelé totiž přijali novou vyhlášku povolující kasina, podmínky zatím splnilo 11 zařízení. Vedení města to prezentuje jako úspěch a poukazuje na to, že na konci roku 2014 byly výherní automaty v Jablonci ve 47 hernách. Změnu postoje radnice zdůvodnila také tím, že nulová tolerance vůči automatům by způsobila značný propad městských příjmů a vznik nelegálních heren.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, hazardní hra, herna, kasino, Josef Šedlbauer, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hazard v Liberci končí. Zastupitelé města schválili nulovou toleranci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.