Aktuálně

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Polední meníčka po zavedení EET zdražila. V Liberci si připlatíte v průměru pět korun

Elektronická evidence tržeb má za sebou necelý měsíc ostrého provozu. Naplnily se černé scénáře restauratérů, kteří kvůli jejímu zavedení museli zdražit o několik procent? Průměrná cena obědu se před zavedením EET pohybovala na úrovni 88,50 korun, jak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databází 4207 gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Po zavedení EET došlo k navýšení cen o 4 koruny a průměrná výše tak nyní dosahuje úrovně 92,50 korun.

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových měníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Například v Liberci se zdražení projevilo v jídelních lístcích řady restaurací. Koncem roku výrazně zdražila například Plzeňka v Moskevské ulici, naopak třeba v hotelových restauracích Lukáše Pytlouna zůstávají ceny stejné. „Nemám důvod zdražovat. Daně jsem platil i předtím a nějaké zdražování o desítky korun kvůli EET mi přijde směšné,“ říká. Podle něho plánuje ve svých restauracích zdražit v příštím roce hlavně pivo, jehož cenu drží už pět let na stejné úrovni. „Není to ale kvůli elektronické evidenci tržeb,“ uzavřel.

Podle portálu menicka.cz se na sklonku roku v Libereckém kraji zdražovalo zhruba stejně, jako ve většině krajů a to v průměru o čtyři až pět korun. Výrazněji podražila meníčka hlavně v Praze a Středních Čechách.

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte na Vysočině nebo v Olomouckém kraji za necelých 88 korun, naopak v Praze budete muset sáhnout do své kapsy hlouběji, v průměru 109 korun. Druhý nejdražší oběd čeká na hosty ve Středočeském kraji a to 96 korun.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky EET, Liberec, restaurace, Česko, Praha, Středočeský kraj, Plzeňka

Komentáře

winki winki

Já si nepřiplatím ani deseťák. Mám doma dobrou kuchařku (manželku) která o mne pečuje. A ten hnus co podávají v hospodách ať si sežerou sami.

Čtvrtek, 22. prosince 2016, 08:36Odpovědět

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.