Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oprava kremačních pecí v Liberci má zpoždění, město zrušilo soutěž

Oprava vyzdívek kremačních pecí v krematoriu v Liberci za zhruba 4,5 milionu korun začne s několikaměsíčním zpožděním. Výběrové řízení město zrušilo a zakázku zřejmě přidělí mimo soutěž. Nyní to řeší právníci, řekl náměstek primátora Tomáš Kysela (dříve ANO).

"Je na zvážení, zda vypíšeme nové výběrové řízení, nebo jestli to půjde přes výjimku rady města či přes jednací řízení bez uveřejnění," uvedl Kysela. Předpokládá ale, že město půjde zřejmě cestou výjimky.

Firem, které jsou schopné vyzdívku opravit, je v republice více. Podle Kysely by ale město při jejich využití nemělo záruky, že budou správně fungovat navazující technologie zajišťující měření emisí. "Od toho dává ruce pryč firma, která nám dává zprávy, jestli jsou zplodiny v pořádku, nebo ne," uvedl Kysela. Právě tato společnost podle něj nejspíš zakázku získá.

Vedení radnice se domnívá, že oprava vyzdívek bez záruk správné funkčnosti kremačních pecí ve vazbě na splnění emisních limitů by městu mohlo v budoucnu způsobit problémy. "Provoz je vázán emisními limity. Jejich neplnění by v konečném důsledku mohlo způsobit zastavení činnosti krematoria," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Generální oprava vyzdívek měla původně začít na konci minulého roku. Kysela předpokládá, že spuštění prácí by se mohlo odsunout na konec února nebo do března. U obou pecí je značně narušená nosná vyzdívka dopalovacích komor. Na těchto nosných zdech spočívá hlavní pálící komora. Poslední generální oprava se dělala v roce 2009, od té doby bylo v každé peci provedeno zhruba 13 tisíc žehů.

Liberecké krematorium je nejstarší v zemi, funguje od roku 1918. Budova je památkově chráněna. Objekt je majetkem města. V blízké budoucnosti se bude muset opravit střecha, kterou zatéká. Náklady na její rekonstrukci se odhadují na 20 milionů korun. Opravu potřebují i varhany v obřadní síní.

Autoři | Foto Kamenictví Kopal

Štítky pec, Liberec, krematorium, ANO 2011, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava kremačních pecí v Liberci má zpoždění, město zrušilo soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.