Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ptačí chřipka děsí i v Libereckém kraji. Hasiči vyjížděli během tří dní k několika mrtvým volavkám

Před týdnem se v Česku znovu po téměř deseti letech objevila ptačí chřipka a přesto, že se zatím podařilo objevit pět ohnisek na jižní Moravě, děsí nákaza lidi po celé republice. Například hasiči přijímají každý den minimálně jedno oznámení o uhynulých ptácích. Žádné potvrzený výskyt H5N8, neboli ptačí chřipky, zatím v Libereckém kraji nebyl potvrzen.

„Nemáme žádné informace o nově potvrzených ohniscích H5N8 ani v Libereckém kraji, ani jinde. Pro chovatele obecně platí preventivní opatření, tj. v maximální možné míře zabránit kontaktu volně žijících ptáků s doma chovanými, zabezpečení krmiva a vody před kontaminací trusem atd. Pro chovatele-podnikatele navíc platí mimořádná veterinární opatření,“ potvrdil redakci mluvčí Státní veterinární zprávy Petr Pejchal.

I přesto se na veterinární správu a hasiče obrací lidé, kteří hlásí nálezy uhynulých ptáků. Během posledních tří dní tak hasiči vyjížděli k mrtvým volavkám ve Cvikově, Košťálově i Ktové. Pro vodní ptáky jsou přitom v těchto dnech mnohem větším rizikem silné mrazy, které svírají Liberecký kraj. Právě teploty hluboko pod bodem mrazu ptáky často zabíjí.

Ptačí chřipka se objevila v Česku po deseti letech poté, co se vyskytla v okolních státech i dalších evropských zemích. Virus šířící se mezi ptáky je vysoce patogenní, jeho přenos na člověka je však velmi nepravděpodobný.

Foto M. Filipek

Štítky ptačí chřipka, Liberecký kraj, ptáci, Česko, Jihomoravský kraj, Cvikov, Košťálov, Ktová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka děsí i v Libereckém kraji. Hasiči vyjížděli během tří dní k několika mrtvým volavkám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.