Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záchranáři a Horská služba? Loni spolupracovali u sedmi stovek případů

Sjezdovky, běžkařské tratě, či nepřístupný terén. To jsou místa, kde záchranářům významně pomáhají členové Horské služby. Jejich úzká spolupráce trvá už několik let, operační středisko záchranářů je s dispečinkem Horské služby propojeno datově, což alespoň v českých podmínkách nemá obdoby.

„Dispečer záchranné služby má možnost předat událost přímo Horské službě. Po přijetí tísňové výzvy odešle základní informace jako je místo události s popisem, jméno pacienta a telefonní číslo na oznamovatele. Stejná data se přenesou formou SMS na pohotovostní telefony Horské služby," popsal hlavní výhodu tiskový mluvčí ZZS LK Michael Georgiev.

Podle něj má horská služba ve vozidlech i na vysílačkách zařízení GPS propojená s operačním systémem ZZS LK. To umožňuje operátorovi záchranky lokalizovat a efektivně využít nejbližší členy Horské služby.

Ti jsou při zásazích v horách na místě často dříve než záchranáři, do některých míst se pak dostanou jen oni. „Horská služba při příjezdu na místo prvotně ošetří a vyhodnotí stav pacienta, následně spolupracuje s operačním střediskem záchranné služby ohledně vyslání posádek," pokračuje Georgiev.

V roce 2016 Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje uskutečnila ve spolupráci s Horskou službou 692 zásahů. „Výrazný nárůst případů je především v zimním období, při probíhající lyžařské sezoně, ale spolupráce je samozřejmě celoroční," uzavřel mluvčí.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky horská služba, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři a Horská služba? Loni spolupracovali u sedmi stovek případů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.