Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pozor, ze střech padá led a sníh. Hrozí těžká zranění i smrt

Po měsíci mrazů přichází mírné oteplení a s ním i velké nebezpečí. Jde o sníh, led a rampouchy, které padají ze střech. Chůze po chodníku v tomto počasí se tak mění ve velký risk. Za to, co padá ze střechy ale nezodpovídá město, ale sám majitel objektu.

„Sníh ze střech se dává do pohybu. Upozorňujeme na opravdu velké nebezpečí. Ta masa sněhu a ledu může způsobit nejen vážné poranění, ale i smrt,“ varuje mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev.

Stačí krátká procházka po městě a je jasné, co chodcům hrozí. Obrovské rampouchy, odtávající mokrý sníh. Řada majitelů přitom vůbec stav střech neřeší. Například na Technické služby města Liberec chodí denně mnoho stížností na stav chodníků a střech. „Řešíme to celý den, bohužel za stav střech nemůžeme a musí to řešit sám majitel. Když odkapávající sníh ze střech vytváří led na chodníku, je na něm samotném, aby zjednal nápravu,“ zjistila Drbna na dispečinku TSML.

Na chodnících se objevují tyče s cedulemi, že ze střechy padá sníh. Chodcům nezbývá než se některým domům vyhýbat velkým obloukem. Chůze po silnici má ale zase jiná rizika.

V akutních případech mohou majitelům s odstraněním ledu a sněhu ze střechy pomoci hasiči. „Pokud už hasiči vyjedou, tak je to v případě, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví popř. majetek občanů. Hasiči také mohou pomoci s odstraňováním sněhu a ledu v místech s větším pohybem osob v centrech měst, na školách, školkách nebo zdravotnických zařízeních,“ vysvětlila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Autoři | Foto

Štítky střecha, chodník, Bílí Tygři Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor, ze střech padá led a sníh. Hrozí těžká zranění i smrt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.