Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do prostupného bydlení loni zařadil Liberec 12 lidí

Do projektu prostupného bydlení zařadil Liberec loni 12 lidí. Cílem projektu je pomoci najít důstojné ubytování lidem, kteří nemají šanci sami se uplatnit na komerčním trhu s byty. Projekt v praxi funguje od ledna minulého roku.

"V průběhu jednoho roku se podařilo do prostupného bydlení zařadit 12 klientů, z toho sedm dostalo vlastní byty, což jsme na dobu pilotování projektu vyhodnotili jako odpovídající počet," uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Změna pro Liberec). Dalších pět lidí je podle něj zařazeno do takzvaného první stupně. "Zatím přebývají v noclehárně, v azylovém domě, v domech pro matky s dětmi či jiných pobytových službách," uvedl Langr.

Město chce projektem pomoci lidem, kteří dlouhodobě žijí v ubytovnách či na ulici. S městem na něm spolupracuje šest poskytovatelů i některé komerční subjekty působící na trhu s nemovitostmi. Jde o třístupňový systém bydlení. "V prvních dvou stupních je sociální služba velmi intenzivní, ve třetím stupni už prakticky není potřeba, protože nájemník začíná být naprosto soběstačný," uvedl náměstek.

Prvním stupněm je krizové bydlení v rámci nízkoprahových zařízení, jako jsou noclehárny, azylové domy, ubytovny pro matky s dětmi, domy na půli cesty. Další dva stupně znamenají bydlení v bytech, kdy lidem zařazeným do projektu pomáhají zvládat problémy terénní pracovníci. V tréninkovém druhém stupni získají klienti bydlení na kratší dobu. Pokud se osvědčí, město jim smlouvu prodlouží. Do třetího stupně se zatím dostala jedna žena. "Pokud klient podmínky neplní, je možné jej také přeřadit směrem dolů - stalo se nám to v jednom případě, kdy klient sestoupil z druhého do prvního stupně," uvedl Langr.

Liberec se chystá do budoucna kapacity prostupného bydlení zvýšit. Na konci příštího roku by měl otevřít azylový dům pro matky a rodiny s dětmi, v rámci evropského programu chce navíc zrekonstruovat šest bytových domů a vytvořit dalších 38 sociálních bytů. "Vedle prostupného bydlení přidělujeme nájemní byty i v běžném režimu. Dosáhnout na ně ale mohou jen lidé, kteří nemají šanci se uplatnit na komerčním trhu s bydlením a splnit jeho požadavky, jako jsou kauce či přemrštěné nájmy - matky samoživitelky, rodiny s postiženým dítětem, senioři či nízkopříjmoví klienti," řekl Langr. Město disponuje asi 1200 byty, nájmy se pohybují v rozpětí 24 až 79 korun za metr čtvrteční.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bydlení, projekt, Liberec, Ivan Langr, azylový dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prostupného bydlení loni zařadil Liberec 12 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.