Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brabec slíbil pomoc obcím na Frýdlantsku, které přicházejí o vodu

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) slíbil finanční pomoc obcím v Libereckém kraji, kterým kvůli plánovanému rozšíření těžby uhlí v polském dolu Turów hrozí, že přijdou o zdroje pitné vody. Už dnes potoky a studny u česko-polské hranice vysychají. Společně s ministerstvem zemědělství chce během měsíce připravit materiál pro vládu, který popíše současný stav, a možný návrh řešení s přesným harmonogramem. Vláda pak rozhodne o případné finanční podpoře.

"V tuto chvíli se bavíme o prvních desítkách milionů, maximálně 150 milionech korun," shrnul výsledky dnešního jednání Brabec. Dodal, že bude důsledně hájit zájmy českých občanů při vyjednáváních s Polskem, pokud by se s jistotou prokázal vliv těžby v Turówě na úbytek podzemních či povrchových vod. Na financování nápravných opatření by se podle něj měly podílet i vodohospodářské společnosti a Liberecký kraj. "Dnes jsme se jasně shodli na tom, že nemůžeme připustit situaci, že lidé nebudou mít vodu," uvedl.

Chystané rozšíření dolu Turów v Polsku ohrožuje zásoby pitné vody zejména v oblasti Frýdlantu, Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Už teď tam studně a potoky vysychají a podle odborné studie, kterou si nechaly vodohospodářské společnosti zpracovat, se to s prohloubením dolu bude zhoršovat. Na řešení akutního nedostatku pitné vody pro 30 tisíc lidí bude v nejbližších letech třeba miliarda korun, a naplní-li se černé scénáře, stamiliony navíc. Obce i vodárenské společnosti chtějí, aby s financováním pomohl stát. Samy na to peníze nemají, znamenalo by to výrazně zdražit vodu.

Ministr Brabec dnes na jednání vládní pracovní skupiny se zástupci vodárenských společností, obcí, ale i kraje, České geologické služby či ministerstva zemědělství probral dosud získané informace i data k vlivu těžby na podzemní i povrchové vody. Skupina se zabývala i projektem České geologické služby, který má zajistit geologicko-hydrologické podklady pro jednoznačné určení míry vlivu těžby v Turówě na podzemní i povrchové vody v příhraničních oblastech Libereckého kraje. Má navrhnout cesty jak zmírnit dopady těžby a specifikovat možná nápravná opatření. Podle ministra je třeba se připravit, aby případná opatření bylo možné rychle uskutečnit.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Podle informací z databáze EIA počítá vlastník i s jeho prohloubením až do 80 metrů pod úroveň hladiny moře. Odčerpávání vody z dolu už teď výrazně snížilo hladinu podzemní vody na české straně. Podle EIA z dolu jen v roce 2013 odčerpali 15,7 milionu metrů krychlových vody, kterou po přečištění vypouštějí v Polsku do řek. Pro srovnání - toto množství představuje více než 80 procent roční spotřeby vody celého Libereckého kraje.

Autoři

Štítky Richard Brabec, těžba, Důl Turów, Liberecký kraj, pitná voda, Frýdlantsko, Ministerstvo zemědělství České republiky, Polsko, ANO 2011, povrchová voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brabec slíbil pomoc obcím na Frýdlantsku, které přicházejí o vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.