Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Americký konvoj dorazil do libereckých kasáren

I poslední část konvoje amerických vojáků už dorazila do kasáren v Liberci. Kolem 19:30 přejeli česko-polskou hranici v Harrachově na Semilsku a ve 22:00 dorazili do Liberce. První skupina přijela do kasáren kolem 18:15. Před kasárnami, v nichž Američané nocují, na ně čekaly tisíce lidí, někteří už od osmé ráno.

V kasárnách stráví noc 180 vojáků a skoro 40 obrněných transportérů Stryker a terénních vozidel Humvee. V pondělí ráno budou pokračovat do Prahy.

Přes hraniční přechod v Harrachově projela první skupina této části konvoje až krátce před 17:00. Američané, které tam vítaly desítky lidí, měli původně překročit hranici už dopoledne. Mnozí lidé, kteří chtěli vojáky s technikou vidět, čekání přes den vzdali. Nakonec jich zbyla podle odhadů asi polovina. "Jsem rád, že jsem se dočkal, a že je vidíme, čekáme tady už od deseti ráno, ale, kdy zase něco takového uvidíme," řekl po průjezdu první části konvoje jeden z nadšených diváků.

Konvoj měl původně přejet hranici v 10:30, pak se čas několikrát posouval. Liberecký hejtman Martin Půta řekl, že americké vojáky zdrželi na polské straně lidé, přidaly se ale i technické problémy, které bylo nutné odstranit. Velitel této části konvoje David Engoren později ke zdržení řekl: "Byly dva důvody zdržení, jedním z nich bylo špatné počasí po cestě, takže jsme museli zpomalovat. Druhým důvodem bylo, že jsme museli nouzově dotankovat některá vozidla ještě v Polsku."

Policie musela u hraničního přechodu řešit drobný incident. Muži s americkými vlajkami nechtěli pustit automobil s komunisty, aby mohlo zaparkovat, vůz do nich pak začal najíždět. "Byl to jen drobný incident, žádné vážné problémy jsme v souvislosti s průjezdem konvoje nezaznamenali," řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Na průjezd konvoje a bezpečnost dohlíželo kolem 200 policistů.

Konvoj projel z Harrachova na Jablonec nad Nisou, projel směrem na Rychnov u Jablonce a u Rádelského mlýna najel na rychlostní silnici 35 do Liberce. Celou cestu lemovaly tisíce lidí mezi nimiž převažovali příznivci s americkými i českými vlajkami. I to byl podle velitele Engorana důvod, proč vojáci dorazili do libereckých kasáren značně promrzlí. "Po cestě byla spousta lidí, a tak vylezli a mávali a zdravili se s nimi navzájem," poznamenal.

Také v Liberci čekalo u kasáren na příjezd vojáků několik tisíců lidí. Původně měl být areál pro zájemce otevřen od 17:00 do 19:00. Kvůli zpoždění konvoje se ale brána otevřela až krátce před 19:00. "Nechali jsme otevřeno, dokud měli lidé zájem, nechtěli jsme je zklamat, někteří tu čekali už od osmé hodiny ráno. Poslední návštěvníci odešli ve 20:30," řekla mluvčí 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Vlastimila Cyprisová.

Americký konvoj je na cestě z vojenského cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v bavorském Vilsecku. Přes Česko dnes jely tři konvoje o celkovém počtu asi 516 lidí a 118 vozidel. Další skupiny překročily hranice v Náchodě a Bohumíně a dorazily do Pardubic a Vyškova, kde stráví noc. Každá skupina je rozdělena na tři části, aby co nejméně komplikovala provoz. Skupiny se v pondělí 30. března v Praze-Ruzyni spojí a odtud budou 1. dubna pokračovat do Německa společně.

Foto: Jan Pešek
Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, Harrachov, okres Semily, Praha, HMMWV, Martin Půta, Jan Pešek, Jablonec nad Nisou, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Americký konvoj dorazil do libereckých kasáren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.