Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Boj o život seniora vyhráli záchranáři, kteří jeli kolem

Už jste si někdy řekli, že nad vámi stáli všichni svatí? Něco takového bude mít nejspíš hodně dlouho na paměti devětasedmdesátiletý muž, který se včera ráno podruhé narodil. Na Husově ulici ho potkala srdeční zástava. Jeho boj o každou vteřinu za něj ale vyhráli záchranáři, kteří v osudný moment projížděli náhodou kolem.

Bylo něco málo po osmé hodině ranní, kdy se pro záchranáře Michala Georgieva a jeho parťáka řidiče záchranáře Miloslava Suchánka změnil rutinní převoz pacienta na liberecké letiště v boj o lidský život.

„V ten den jsme se vraceli z letiště, kde jsme předávali do helikoptéry pacienta. Při návratu, přesněji u Jizerské lékárny, jsme si ale všimli zvláštně odstaveného auta, které zasahovalo do protisměru,“ popsal úterní ráno devětadvacetiletý záchranář. Kdekdo by bez váhání pokračoval v cestě, zkušený záchranář do odstaveného auta nahlédl.

„V něm seděl muž, který nijak nereagoval. Protože auto stálo z kopce, zabezpečil jsem ho proto proti rozjetí a okamžitě zahájil resuscitaci,“ doplnil. Právě tím zachránil seniorovi, který prodělal srdeční zástavu, život.

„Na místo téměř okamžitě dorazila také lékařka. Posádka po úspěšné resuscitaci přepravila muže na umělé plicní ventilaci na ARO liberecké nemocnice,“ řekla mluvčí krajské záchranky Lenka Markovičová. Pohotový záchranář Michal Georgiev přiznává, že se mu nikdy ještě něco podobného nestalo.

„Občas se člověk nachomýtne u toho, když je někomu třeba nevolno. Abych takhle nečekaně bojoval o něčí život a šlo o každou sekundu, to jsem ještě nezažil. Je pravda, že taková událost člověka tak nějak nakopne,“ uzavřel Michal Georgiev, který ještě před pár lety sloužil jako vojenský záchranář.

Štítky Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj o život seniora vyhráli záchranáři, kteří jeli kolem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.