Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bydlení v Liberci? Po Praze nejdražší v republice

„V Praze je draze?“ Ano a dokonce nejdráž z celé republiky. Liberecký kraj na tom ale bohužel není o moc lépe. Podle posledních statistik je bydlení u nás hned po Praze druhé nejdražší v republice. Na bydlení vydávají domácnosti v Libereckém kraji pětinu svých příjmů. Průzkumu se zúčastnilo na 400 domácností.

"Pro třetinu domácností jsou náklady na bydlení velkou zátěží. Ve struktuře přitom nejsou měsíční náklady na hypotéky, kdyby se tam započítávaly, byly by náklady na bydlení ještě vyšší," řekla ČTK ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci Stanislava Riegerová.

A jak si Liberecký kraj vede? Domácnosti platily podle průzkumu měsíčně na bydlení v průměru 6051 korun, tedy o 1297 korun méně než v Praze "V Praze je to hlavně o vyšším nájemném," vysvětlila Riegerová. V Libereckém kraji tvoří podle ČTK největší položku v nákladech na bydlení výdaje na elektřinu, které představovaly 27,6 procenta. Nájemné se na nákladech podílí z 23,6 procenta.

Průzkum ukazuje, že jsou počítače v dnešní době samozřejmostí. Má ho přes 70 procent domácností v kraji. Téměř stejný počet domácností má i osobní auto. "V šetření se ale ukázalo, že pro více než 44 procent domácností byl problém zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 9400 korun. To znamená, že kdyby měli koupit třeba novou pračku, tak by na ni neměli," doplnila Riegerová.

Štítky Praha, bydlení, Liberecký kraj, Liberec, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bydlení v Liberci? Po Praze nejdražší v republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.