Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čeká nás prodloužený víkend. Bude plný zábavy

S akcemi na víkend se roztrhl pytel. Nic jiného snad ani říci nelze, protože pozvánky na jarmarky, festivaly i duchovně nebo pohybově zaměřené akce se valí ze všech stran. Tak neváhejte a vybírejte. Přece nezůstanete o prodlouženém víkendu sedět doma!

Vzhůru k lanovce a na Zubačku

Sváteční dny budou tradičně ve znamení HISTORICKÝCH JÍZD. Liberecký Boveraclub připravuje hned dvě.

V pátek 5. července potkáte na trase mezi Severočeským muzeem v Liberci a Horním Hanychovem zpívající tramvaj T3M. Vůz bude jezdit s lidmi u příležitosti výstavy ke 40. výročí Ještědu a lanovky na Ještěd. Obě výstavy jsou k vidění v muzeu.
V historickém voze si užijete nejen nevšední zážitek z jízdy, ale můžete si koupit i speciálně vytištěnou jízdenku, a nebo si pochutnat na pivu Konrád. Pamětní jízdenka poslouží zároveň jako vstupenka do muzea a na slevu na lanovku. Spoj bude jezdit každou hodinu.

Kdo se nenabaží jízdami v pátek, může se vydat na trať i v sobotu 6. července. Dostane se až do Kořenova na Zubačku. Tři páry historické tramvaje 6MT č. 117 vyjedou z Fügnerky v Liberci do Jablonce nad Nisou. Tam přestoupí cestující do historického autobusu ŠD 11, který je dopraví do Tanvaldu. Odtud vyjíždí zvláštní historické vlaky. Vše proto, že se slaví 111 LET ZUBAČKY a DEN ŽELEZNICE V DOLNÍM SLEZSKU. Centrem oslav bude vlakové nádraží v Kořenově. Jízdní řády a podrobnosti najdete na www.zubacka.cz.

Hejnické radovánky

Václav Neckář, Lipo nebo kapela UDG budou velkými hvězdami Hejnických slavností. Ty zaplní město o víkendu 6. – 7. července. Akce, kam tradičně zavítají tisíce lidí, nabídne pestrý program. Od koncertů muzikantů různých hudebních žánrů, po dobroty ze stánků, vyjížďky historickým autobusem, filmová představení v nově digitalizovaném kině, řemeslný jarmark i ohňostroj.

Kdo vystoupí:
Kryštof, Václav Neckář, Lipo, UDG, Smola a Hrušky (SK), Femme 2 fatale, Medvěd 009, Exil 51, HitFakers, Vichr z hor a The Neons

A co dál:
Nenechte si také ujít výstavu fotokroniky Hejnic v prostorách MCDO Hejnice. Na dobových fotografiích uvidíte prvomájové oslavy, tehdejší prodejny, oslavy a shromáždění, vše většinou z roku 1975. Zavzpomínejte!

A především:
Hejnické slavnosti 2013 chtějí pomoci obcím zasaženým povodní. Z každé prodané vstupenky půjde 10 korun na pomoc postižené obci, vybrané byly Vojkovice u Kralup. Navíc na slavnostech bude připravena také pokladnička, do které mohou Dobrovolní dárci přidat další libovolný příspěvek. Vstupné na slavnosti je 290 korun, děti do 120 cm mají vstup zdarma.

Kámen a šperk v Českém ráji

Tradiční řemeslnou akci nachystali také v Turnově. Po deváté Náměstí Českého ráje zaplní v sobotu 6. července slavnosti tematicky nazvané „Český granát“ – tradice a současnost.

Celý den si užijete bohatý kulturní program, můžete si vyzkoušet rýžování granátků a navlékání korálů, navštívit můžete řemeslné tržiště nebo se podívat, jak se zpracovávají drahé kameny.

Odpoledne se otevřou veřejnosti i turnovské kostely (kostel sv. Františka, kostel Narození panny Marie, kostel sv. Mikuláše), kam můžete jít na prohlídku s průvodcem. Večer (ve 21 hodin) ožije náměstí i netradiční módní přehlídkou „Od nedbalek po operu“, jíž doplní dobová hudba a ohňostroj.

Nezapomeňte navštívit i Muzeum Českého ráje, Kamenářský dům, výstavu drahých kamenů v budově školy v Lestkově nebo si zajděte na komentovanou prohlídku do Návštěvnického centra DUV Granát.

Rušno bude na Grabštejně i v jiných hradech

Kdo raději historii, může si naplánovat výlet na Grabštejn. Tam mají víkend pořádně našlapaný. K vidění jsou zajímavé výstavy a v sobotu 6. července tady můžete slyšet vystoupení souboru Hradišťan.

FasciNatur Objevování přírody - Výstava odhaluje fascinující svět naší přírody, popřípadě ukazuje, jaký fascinující by byl, pokud bychom si ji zbytečně neničili, či ještě lépe, jak to udělat, abychom si umožnili žít ve fascinujícím světě přírody kolem nás.

5.-7.7. Výlety do minulosti: Akce plná pohádek, historických řemesel a dílen, šermu a představení pro rodiny s dětmi (Subulkus – hudci, pištci a zpěváci, Pernštejni – souboje populární šermířské skupiny).

5.-6.7. Oživlé památky na téma: „Zločiny na hradech a  zámcích“ - Perníková chaloupka na Grabštejně, aneb kterak ukrutný a strašlivý zločin málem se stal….Hradní dobová akce po celý den 10.00-16.00 hodin.(poslední začátek pohádky)

6.7. Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou, od 19.00 hodin.

Hrubý Rohozec také nachystal mimořádné víkendové prohlídky. Móda sedmi staletí přinese prohlídky v doprovodu průvodců oblečených do dobových kostýmů. Nenechte si ujít neobvyklou podívanou, která bude ve všechny tři dny prodlouženého víkendu.

Klídek pro ženy

Trochu z jiného soudku je Víkend věnovaný ženám, který připravuje liberecký Klub Kairos. Zbývají volná poslední místa, tak se dámy rychle hlaste. Odpočinek, tanec, meditace a smích slibují pořadatelky. Na setkání se těší lektorka Eliška Riedlová. Víkendový kurz je od 5. do 7. července a přijde na 1500 korun. Kontakt na klub najdete na webu www.klubkairos.com

Napsala Růža Rumělková

Štítky víkend, slavnost, výstava, kostel, lanová dráha, příroda, Václav Neckář, Ještěd, Severočeské muzeum v Liberci, Grabštejn, zábava, Jiří Pavlica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeká nás prodloužený víkend. Bude plný zábavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.