Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vedení města: ČEZ nechce Liberečákům povolit změnu dodavatele

Obrovský boom kolem elektronických aukcí na zlevnění elektřiny dostává prvních trhlin. Podle vedení města rozesílá ČEZ do schránek Liberečanů dopisy, které se ke změně dodavatele staví odmítavě. Zástupci města nyní prověřují, jestli má ČEZ na odmítnutí přechodu k novému dodavateli vůbec právo.

„Je mi líto, že se lidé dostali do soukolí ostrého konkurenčního boje. Chápu, že odchod 1500 zákazníků zabolí, ale toto jednání je přesmíru. Situaci nyní analyzujeme,“ řekl náměstek primátorky pro ekonomiku a systémovou integraci úřadu Jiří Šolc

ČEZ v dopisech údajně vyzývá občany k tomu, aby vzali zpět své výpovědi a pokračovali v dosavadní smlouvě. „Dopis znejistil mnoho občanů, kteří se obracejí na město Liberec s otázkou, co bude dál,“ popsal mluvčí magistrátu Jan Král.

„Doporučuji našim občanům, kteří se účastnili elektronické aukce, zatím na dopis nereflektovat. Je jasné, že by tím byla zahozena vysoutěžená levná cena elektřiny. Jakmile budu mít stanovisko ERÚ, napíšeme další postup,“ doplnil náměstek.

Redakce požádala společnost ČEZ o vyjádření. Mluvčí přislíbila zaslání vyjádření během úterý. Po telefonu jen ve zkratce uvedla, že řadě odběratelů hrozilo pozdním převedením na nového distributora „černé“ odebírání elektřiny. Proto je společnost ČEZ vyzvala k pokračování v současné smlouvě.

Ke konci září se k hromadnému nákupu elektřiny a plynu na libereckém magistrátu přihlásilo 1975 domácností, pět set z nich chce levnější plyn, zbytek elektřinu.

V Hejnicích aukci odmítli

Kolem aukcí se v posledních měsících vyrojilo spousty spekulací. Kvůli neprůhledným podmínkám ustoupilo od nákupu energií na aukcích město Hejnice.

„Důvodem je nejnovější zjištění o podvodech při těchto aukcích. Proto nebudeme zneužívat jména města pro hromadné shánění zájemců o snížení plateb pro nějaké „rádoby“ podnikatele s energiemi,“ popsal už dřívě místostarosta města Jaroslav Demčák. Vedení města v rozhodnutí utvrdil článek na portále iDnes.

Nejen zastupitelům města Hejnice vadí netransparentnost řízení, kdy podepisujete smlouvu s dodavatelem, který si může do podmínek napsat doslova cokoliv. Ve výsledku ušetříte třeba několik desítek korun měsíčně za elektřinu, za pozdní platbu však můžete vyfasovat nehorázně vysokou pokutu nebo v případě otázek zaplatíte za telefonát stovky korun, jelikož si dodavatel může zpoplatnit linku jakkoliv vysokým tarifem.

V elektronických aukcích se také objevují společnosti, které jsou nechvalně známé podomním nabízením služeb. S takovými společnostmi by většina klientů smlouvu za běžných okolností nepodepsala.

Štítky ČEZ, dražba, radnice, elektřina, Jiří Šolc, Hejnice, Jan Král, Energetický regulační úřad, Jaroslav Demčák, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení města: ČEZ nechce Liberečákům povolit změnu dodavatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.