Označení Regionální potravina Libereckého kraje nese dalších šest produktů. Celkem jich může toto regionální označení původu používat už 33. Soutěží se v devíti kategoriích, tři však letos zůstaly prázdné. O značku se ucházelo 56 produktů od 21 výrobců, nejsilnější zastoupení měly masné a pekařské výrobky.
Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. "Slavnostní vyhlášení a předání certifikátů se uskuteční tradičně při Dni regionálních potravin Libereckého kraje, který bude 3. října v Liberci, lidé tam budou moci oceněné výrobky i ochutnat," doplnila Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady Libereckého kraje, která soutěž organizuje. Označení Regionální potravina Libereckého kraje získávají výrobky na čtyři roky.
Označení ponese nově Šunkový salám Retro od firmy Folda, sýr Cihlovka z mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána nebo BIO kozí mléko pasterované z farmy Josefa Pulíčka. Regionální potravinou jsou nově také pečivo - RACIO Trhadlo z JVS Semilské pekárny, BIO jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým od Jana Vericha a pastovaný Český med z Podještědí Jiřího Vomáčky.
Dnes končí termín pro přihlášky do další soutěže Výrobek Libereckého kraje, která se koná už pojedenácté. Na rozdíl od Regionální potraviny, kam se mohou hlásit jen malí a střední producenti, sem mohou své výrobky přihlásit i firmy velké, jako jsou třeba Jizerské pekárny. "Nejlepší výrobky kraje se představí na krajský dožínkách 13. září v Semilech," řekl mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.
Napsala ČTK a Michael Daněk
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.