Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dnes roztočil pípy nový pivovar. Bylo narváno

Nedaleko Liberce, ve Cvikově, dnes slavnostně otevřeli nový pivovar. Událost přilákala stovky návštěvníků, kteří neváhali a i v chladném počasí ochutnávali tři druhy piva, které zdejší pivovarníci vaří. Otvíračka se povedla.

Cvikovští začali vařit tři různá piva – osmi stupňový Sklář jako symbolickou poctu tradičnímu řemeslu regionu. Už v minulosti tady totiž vařili pivo pro skláře v hutích.

O něco říznější je desítka pojmenovaná Luž a nejsilnější je dvanáctka Klíč. Obě piva nesou názvy podle vrcholů Lužických hor.
Už jsem vyzkoušel všechna tři piva a jsou skvělá. Jsem moc rád, že máme u nás zase naše vlastní pivo,“ pochvaloval si návštěvník Vlastimil. Nikoho neodradily ani fronty na točené i na pivo v plastových lahvích, které si zejména řidiči odnášeli ve velkém. Mnoho lidí bralo piva také ochutnat svým přátelům a příbuzným.

Prokřehlým návštěvníků hrály celý den různé kapely a znovuotevření pivovaru se slavilo až do večera. Nejvíc dojatý byl z otevření majitel pivovaru Jiří Jakoubek, který při slavnostním narážení prvního sudu jen těžko skrýval emoce.

Do obnovy se pustil novoborský podnikatel Jiří Jakoubek v roce 2013. Zásadou při rekonstrukci bylo ctít dřívější podobu areálu. Měděnou varnu přivezli ze zrušeného pivovaru v Německu, nechybí ani ležácké tanky ve sklepě, které jsou zárukou tradiční a poctivé výroby piva spodním kvašením. Po necelém roce od zahájení rekonstrukce pivovaru uvařil sládek Miloš Hrabák uvařit první várku spodně kvašeného světlého ležáku Klíč. Poté následovaly další várky a další druhy piv.

Štítky pivo, pivovar, Liberec, Cvikov, Jiří Jakoubek, Lužické hory, Luž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes roztočil pípy nový pivovar. Bylo narváno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.