Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrá zpráva pro turisty. Opravy stezek v Jizerkách pokračují

V Jizerských horách se po zimě opět rozeběhly práce na opravách turistických stezek. Sníh dovolil nastoupit stavbařům na naučnou stezku vedoucí z Oldřichovského sedla a z druhé strany na Oldřichovský špičák. V těchto místech obnovují dožilé stupy a přidávají nové tam, kde je to potřebné.

Návštěvníkům Jizerských hor by měly pomoci i dřevěné schody, které usnadňují výstup a v jiných částech hor zas fošnové chodníčky které překlenují podmáčená místa. Jeden zhruba 116 metrů dlouhý je již prakticky hotový u lomu Hraničná nedaleko Janova nad Nisou. Podle potřeby jsou budovány i svodnice, které zabrání erozi a ničení cest vodou. Práce byly obnoveny i u studánky Karlov nebo na odpočívadle U Švédů. „Jsme rádi, že nám letošní zima dovolila zahájit práce již nyní, neboť podmínky dotace stanovují konečný termín realizace již na konec června,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor.

Celý projekt, na kterém spolupracují Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor a Společnost pro Jizerské hory, zahrnuje celkem devět turisticky atraktivních lokalit a krom zmíněného se dotkne též stezky na Frýdlantské cimbuří a Polední kameny, výstupu na Paličník nebo zamokřelé Umrlčí cesty. V loňském roce již byla z větší části dokončena výstupová trasa na Ptačí kupy a navazující cesta na Holubník. Vše probíhá za pečlivého dohledu zástupců Správy CHKO Jizerské hory a Lesů České republiky. „Po pečlivé konzultaci s odborníky jsme vytipovali taková místa, která již byla ve špatném stavu a pro návštěvníky hor mohla být nebezpečná, jinde zase doplňujeme chybějící či obnovujeme dožilé prvky jako jsou různé schůdky, stupy, dřevěné chodníky nebo protierozní opatření,“ vysvětluje Petrovský.

Akce bude stát zhruba 5,5 miliónů korun a 90 procent prostředků poskytly fondy Evropskou unií. Zbývajících 550 tisíc korun zbylo na Nadaci pro záchranu a obnovu Jizerských hor, která se je snaží získat od místních firem, obcí, jednotlivců i nadací. Projekt se připravoval dva roky a jeho realizace začala v srpnu loňského roku, dokončen má být do letošního června. „Bez prostředků z EU si tuto akci nedovedu představit. Věřím, že se najde i dostatek společností, která nám se zbývajícími potřebnými financemi pomohou,“ doufá Petrovský.

Štítky Jizerské hory, Oldřichovské sedlo, Evropská unie, Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, Lužická Nisa, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro turisty. Opravy stezek v Jizerkách pokračují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.