Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rok 2015: Život na Liberecku zdraží příští rok minimálně

Život v Libereckém kraji zdraží v příštím roce jen minimálně. Porostou sice ceny vody, třeba jízdné ve veřejné dopravě nebo centrálně dodávané teplo v Jablonci, Liberci ani České Lípě ale zdražovat nebudou. V Jablonci však zaplatí víc majitelé na dani z nemovitosti. V Turnově mohou dokonce lidé ušetřit na odpadech.

Za vodu si rodina připlatí zhruba 300 korun ročně

Zhruba o 300 korun za vodu navíc zaplatí průměrná rodina v Libereckém kraji zásobovaná Severočeskou vodárenskou společností. Ta zdražila krychlový metr vody pro příští rok o 3,9 procenta na 96,03 Kč. Ještě dražší vodu mají domácnosti na Semilsku zásobované Vodohospodářským sdružením Turnov. To zdražilo vodu sice jen o 1,95 procenta, za krychlový metr ale odběratelé zaplatí už 97,85 Kč. Ročně to pro rodinu znamená zhruba 160 korun navíc. Zdražovat bude voda i na Frýdlantsku. "O cenách ale teprve budeme rozhodovat," řekl dnes ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

Teplo se zdražovat nebude

Zvyšovat se nebudou ceny tepla. Domácnosti napojené na centrální zásobování v Jablonci nad Nisou zaplatí příští rok 689 korun za gigajoule stejně jako letos. Po dokončení revitalizace celého systému, která je naplánována do roku 2017, by se dokonce mohla cena snížit na 650 korun za gigajoule. V České Lípě zůstane pro příští rok cena pro domácnosti na 712 Kč za gigajoule stejně jako letos. "Zdražovat nebude ani teplo v Liberci," řekl mluvčí tepláren v Liberci a České Lípě Lukáš Jankovský. Cena tepla pro domácnosti v Liberci by tak měla zůstat na 706 Kč za gigajoule.

Nájemné zůstane stejné

Zdražit by nemělo ani nájemné v městských bytech. Třeba ve stotisícovém Liberci se nájemné nezvýšilo ani letos. "Ve svých pravidlech nakládání s obecními byty má město Liberec poznámku, že se každý rok k 1. červenci může zvýšit nájemné o míru inflace," řekla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Radnice spravuje 947 bytů, letos možnost zvýšení nevyužila. "Pokud se bude v městských bytech nájemné příští rok zvyšovat, pak jen o míru inflace a až k 1. červenci 2015," dodala mluvčí.

V Jablonci se v příštím roce zvýší zhruba o polovinu daň z nemovitosti. "Po přechodném snížení v letošním roce se vrací na původní úroveň z roku 2012," uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová. Jablonec se stal v roce 2012 statutárním městem, což v následujícím roce automaticky zvedlo daň z nemovitosti o třetinu - místo koeficientu 2,5 se základní sazba zvýšila na 3,5. Protože ji radnice nestihla včas snížit, rozhodla se letos lidem ztráty kompenzovat a koeficient přechodně snížila na 1,6. "Příští rok se daň vrátí na původní úroveň z roku 2012, základní sazba daně se bude znovu násobit koeficientem 2,5," dodala mluvčí.

V Turnově mají lidé poprvé možnost ušetřit na poplatcích za odpad. Turnov od letošního roku umožnil domácnostem třídit papír, plasty, nápojové kartony a také směsné kovy, jako jsou plechovky od nápojů, konzervy nebo třeba víčka od pivních lahví. Na každý odpad je pytel jiné barvy, který domácnost zaváže a označí čárovým kódem. Za každý kilogram papíru získá na své konto 50 haléřů, za ostatní odpady dokonce 1,50 Kč. Nasbírané peníze si příští rok odečte od poplatku za odpad. Z 660 korun si ho mohou snížit až na polovinu. Zaregistrovalo se přes 1000 lidí, maximální úlevy ale dosáhli podle informací z www.turnov.cz jen dva.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Liberec, teplo, odpad, Turnov, Česká Lípa, rodina, Severočeská vodárenská společnost, Frýdlantská vodárenská společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2015: Život na Liberecku zdraží příští rok minimálně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.