Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtman Martin Půta: Nejde jen o očištění jména, nechci zklamat důvěru

Závěrem loňského roku bylo v médiích skloňováno jméno hejtmana Martina Půty snad ještě častěji, než po úspěšných krajských volbách v roce 2012. Rozpadu vládnoucí koalice Starostů a Změny a obvinění v korupční kauze si nemohl nevšimnout nikdo. Jak hodnotí loňský rok Martin Půta?

Je začátek roku a nejspíš se nevyhneme bilancování. Co se podle Vás v roce 2014 povedlo?

Jsem spokojen, že se podařilo zahájit opravy na všech silnicích, které byly zasaženy povodní v roce 2010. Všechny tyto silnice budou letošní rok opraveny, což vnímám pozitivně. Druhá věc, kterou chci zmínit, je stavba hospice. Je to další věc, která by měla letos na podzim začít fungovat a sloužit veřejnosti. Něco podobného v kraji dlouho chybí.

Co se naopak nepovedlo?

Jednoznačně soutěž na autobusy. Věřil jsem, že budeme mít do konce loňského roku vše úspěšně za sebou  a to se nepovedlo. Nepodařilo se také udržet pohromadě 23 zastupitelů Starostů a koaliční Změny. Bohužel se ukázalo, že někteří, především liberečtí zastupitelé za Změnu, měli krajské angažmá jako přechodový můstek ke komunálním volbám. Podle toho se také od poloviny roku chovali na zastupitelstvu i jednání rady. Zrovna odstřelování té dopravní zakázky je tomu ukázkou.

Teď máme ale rok 2015 a opět se blíží krajské volby, které jsou na programu za rok na podzim. Víte už nyní, jestli budete kandidovat? Chcete obhájit pozici hejtmana?

Po loňském podzimu jsem v takové zvláštní situaci, kdy jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal. Dá se čekat, že řada našich politických soupeřů a „přátel“ bude této situace využívat stejně intenzivně, jako to dělají poslední dva měsíce. Pozici hejtmana obhajovat chci, nicméně konečné rozhodnutí bude záviset také na tom, jak rychle se bude můj případ vyvíjet. Určitě nerad bych ohrožoval volební výsledek Starostů. Je to tedy otázka, na kterou budu umět odpovědět jednoznačně za rok touto dobou.

Nakousl jste kauzu, ve které jste obviněn. Jak se vyvíjí?

Nic se nezměnilo. 18. listopadu jsem byl podat vysvětlení, kde mi zároveň bylo sděleno obvinění. Poté jsem byl ještě jednou u výslechu a od té doby se nic nezměnilo. Musím říct, že když si člověk projde tou situací, kterou jsem si prošel já, tak pochopí, že vám může policie sdělit obvinění z toho, co jste evidentně neudělali.

Vzpomínáte si na moment, kdy vám bylo obvinění sděleno? Jak jste reagoval?

To obvinění mi bylo sděleno na konci podání vysvětlení, na které jsem se dostavil. Musím říct, že jsem byl v šoku a vůbec jsme si situaci neuvědomoval. Po přečtení čtrnáctistránkového obvinění jsem si říkal, že přeci není možné, aby vás někdo obvinil z toho, co jste nikdy neudělal.

Kauza bezpochyby rozdělila veřejnost na dvě půlky. Jedni věří ve vaší nevinu, druzí v opak. Zklamalo vás, že se k vám někdo kvůli obvinění „postavil zády“?

Přiznám se, že si nikoho takového nevybavuji. Naopak od přátel a blízkých cítím velkou podporu. Další skupinou jsou lidé, kteří mě podpořili maily nebo třeba SMSkami. Musím říct, že mi právě tohle v mé situaci hodně pomohlo. Právě proto si člověk uvědomí, že musí bojovat. Nejde jen o očištění svého jména, ale také o to, aby nezklamal právě jejich důvěru. To, že mého obvinění někteří političtí „přátelé“ využívají, mě nepřekvapuje. Také se nedivím lidem, kteří mě vůbec neznají a kteří věří tomu, že jsem tu věc udělal. Politika v České republice má totiž velmi špatné jméno a v podstatě to zapadá do obrazu politiky jako takové. Řada lidí řekne, že v politice kradou všichni.

Ohledně kauzy vám bylo vyčítáno už mnoho. Dokážete s odstupem času říci, že byste udělal něco jinak?

Chyba je možná v tom, že jsem si vstřícnost v jednání s lidmi, kterou jsem deset let aplikoval v Hrádku na radnici, přenesl sem a možná jsem dostatečným způsobem nevyhodnocoval rizika a to, kdo na druhé straně stojí. Ano, tady jsem pravděpodobně ne moc dobře odhadl, s kým mám tu čest. V kauze jsou obviněni i další lidé, ale dokud nerozhodne soud, budu se na ně dívat jako na nevinné.

Jak jste strávil vánoční svátky?

Svátky byly počtem akcí, návštěv, koncertů a podobných věcí docela hektické. Byli jsme čtyři dny s rodinou mimo Liberec, trochu si odpočinout. Z velké části jsem se tak věnoval manželce a dcerám. Pracoval jsem přes svátky zhruba dva dny, takže jsem se vážně snažil nabrat síly na letošní rok.

Vybavíte si nějaký dárek z minulosti, který vás velmi potěšil?

Vzpomínám si, že jsem zhruba v sedmé třídě dostal od rodičů vědeckou kalkulačku Sanyo, která měla tolik funkcí, že mi dalších půl roku trvalo, než jsem přišel na to, co všechno umí. V té době kdo měl dobrou kalkulačku, tak to bylo jako když má dnes někdo ve škole dobrý telefon. Letos mě ale potěšilo, že moje dcery aspoň trochu stále věří na Ježíška.

A jak jste strávil Silvestra?

Byli jsme společně se známými v termálních lázních v Maďarsku, takže jsme přelom roku strávili naloženi v horké vodě. Chodili jsme na procházky a snažili jsme se na Silvestra dočkat půlnoci, což bylo docela náročné. Byla to fajn příležitost, jak si odpočinout.

Štítky Martin Půta, silvestr, podzim, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Sanyo, Česko, Maďarsko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Martin Půta: Nejde jen o očištění jména, nechci zklamat důvěru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.