Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrad Grabštejn se poprvé návštěvníkům otevřel o adventu

Hrad Grabštejn na Liberecku se letos poprvé návštěvníkům otevřel i o adventu. Od běžných prohlídek se ty adventní liší nejen vánoční výzdobou interiérů hradu, ale také tematicky zaměřeným výkladem, který návštěvníky zavede do minulosti. Nechybí ani svátečně prostřený stůl s ukázkou svátečního jídla.

"Vánoce se tady mohly slavit, ale spíše v domech, které jsou dnes součástí prostoru armády. Hrad byl už od konce 18. století a v 19. století vyhrazen pouze úředníkům jako byty případně jako kanceláře," řekla kastelánka Iva Bártová. Na hradě tak byly podle ní Vánoce rozhodně skromnější. Grabštejn byl navíc spíše letním sídlem a šlechta tam tak Vánoce většinou netrávila. Přesto mohou být díky vánočnímu ladění adventní prohlídky zajímavé i pro ty, kdo Grabštejn už znají.

První zmínky o hradu na strmém ostrohu nedaleko údolí Lužické Nisy pocházejí ze 13. století. Až do poloviny 16. století patřil pánům z Donína, od nichž ho koupil zemský rada a místokancléř Jiří Mehl ze Střelic. Gotický hrad dal přestavět na velkolepé renesanční sídlo. Podobu v té době zcela změnila i původní kaple sv. Barbory, dnes řazená mezi nejpůsobivější renesanční prostory českého venkova. "Barboře byla kaple zasvěcena proto, že je patronkou horníků a tady všude kolem byly doly," vysvětlila Bártová.

Mezi majiteli Grabštejna byl například i Albrecht z Valdštejna, posledními vlastníky byli Clam-Gallasové, kteří ho získali v roce 1704. Postarali se o přestavbu dolního předhradí, tak vznikl Nový zámek. Po druhé světové válce převzal hrad a zámek stát a od poloviny minulého století až do roku 1989 v něm působila armáda. Dnes jí patří jen někdejší Nový zámek, hrad je přístupný veřejnosti.

Původně přitom hrozilo, že se hrad poté, co armáda odešla, promění ve zříceninu. Záchrana ruiny stála za posledních 20 let kolem 100 milionů korun. Kromě státu při jeho obnově pomohly i občanské iniciativy a podílel se na ní také Česko-německý fond budoucnosti. Na obnovu interiérů a zejména kaple sv. Barbory významně přispěly i benefice, které patří k létu na Grabštejně od roku 1993. Za ta léta vynesly téměř pět milionů korun.

Grabštejn ročně navštíví kolem 20.000 lidí. Návštěvníkům je hrad otevřený i mimo turistickou sezonu. Pouze ale pro skupiny nejméně deseti lidí a po předchozím objednání. Grabštejn není v Libereckém kraji jediný, který se o adventu návštěvníkům otevřel. Ještě v neděli jsou prohlídky i na Lemberku. O adventu je přístupný také zámek v Zákupech, tam jsou prohlídky i o příštím víkendu stejně jako na Grabštejně. 

Napsala ČTK

Štítky Grabštejn, advent, hrad, Liberecký kraj, Vánoce, armáda, zámek, druhá světová válka, Albrecht z Valdštejna, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Grabštejn se poprvé návštěvníkům otevřel o adventu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.