Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hygiena: Koupaliště v Chrastavě není stále vhodné ke koupání

Přírodní koupaliště v Libereckém kraji mají na konci sezony stále dobrou vodu ke koupání. Zákaz koupání neplatí ani pro jedno místo, nevhodné je jen Sluníčko v Chrastavě u Liberce a zhoršenou jakost mají další čtyři nádrže a koupaliště. Vyplývá to z dnešních údajů uvedených na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

V Libereckém kraji se sleduje kvalita vody na 34 vodních plochách, z toho 14 je betonových nádrží a pět koupališť, která jsou napojena na zdroje pitné vody a podmínky pro ně jsou přísnější.

Zvýšené množství sinic zaznamenali hygienici zatím jen na Máchově a Hamerském jezeře na Českolipsku. Citlivým jedincům a hlavně dětem proto doporučují, aby se tam po koupání osprchovali. Sníženou průhlednost má liberecká přehrada, v pondělí nepřekročila 95 centimetrů. "Snížená průhlednost pod jeden metr pro hygienika vždy znamená, že je kvalita vody zhoršená," řekla Jana Kučerová z hygienické stanice v Liberci. Mírně zhoršená je také kvalita vody v rybníku Bažantník v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji.

Městské koupaliště v Chrastavě není vhodné ke koupání od začátku sezony, což se místní radnici nelíbí. Problém vidí ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví, podle které se neposuzuje jen aktuální kvalita vody, ale i stav v předchozích letech. To v Chrastavě považují za špatné, jim totiž škodí rozdílné výsledky kvality vody z minulých let. Radnice očekává, že v příštím roce se to změní. V potaz se totiž nebudou brát výsledky z roku 2010, kdy město postihla ničivá povodeň a přítok do koupaliště byl velmi znečištěný.

Napsala ČTK

Štítky koupání, Chrastava, Liberecký kraj, Liberec, koupaliště, Krajská hygienická stanice, Jana Osbornová-Kosinová, okres Česká Lípa, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygiena: Koupaliště v Chrastavě není stále vhodné ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.