Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonec umožní dlužníkům odpracovat si dluh vůči městu

Jablonec nad Nisou umožní dlužníkům odpracovat si dluhy, které mají vůči městu. Dovoluje to nová metodika vymáhání pohledávek, kterou dnes na posledním jednání před volbami schválili jablonečtí zastupitelé. Jde o další krok radnice, který má umožnit zejména dlužníkům nájemného vypořádat své závazky vůči městu.

"Odpracovat si lze nejen dluhy na nájemném, ale jakoukoli pohledávku, třeba i pokuty," řekl dnes ekonomický náměstek primátora Miloš Vele (ODS), který byl iniciátorem novinky. S dlužníky bude podle něj uzavřena řádná pracovní smlouva a splátkový kalendář. "To znamená, že budou dělat práci pro úřad, a tak se bude pohledávka postupně umořovat. Je to šance pro všechny," vysvětlil Vele.

Už v září schválili zastupitelé amnestii pro dlužníky nájemného za městské byty a nebytové prostory. Ti městu na konci srpna dlužili včetně úroků a penále 26,3 milionu korun. "Amnestie neznamená, že radnice lidem jejich dluhy promine, pokud ale zaplatí do konce března 2015 svůj dluh, mohou požádat o odpuštění úroků a penále, které jsou často ve stejné výši," vysvětlil ekonomický náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Amnestií i možností odpracovat si dluhy se radnice snaží pomoci lidem z dluhové pasti. Přibývá totiž hlavně nájemníků, kteří mají problémy splácet své závazky, natož poplatky z prodlení, jejichž výše může být u dlouhodobých dlužníků i vyšší než samotný dluh. Dlužník pak často rezignuje i na úhradu základního dluhu. "Chceme s těmi dlužníky aktivně pracovat a dát jim možnost, aby nám zaplatili vlastní dluh - jistinu. Myslím si, že některým lidem by to skutečně mohlo pomoci k tomu, aby se dluhů vůči městu zbavili," řekl Vele.

Jablonec vlastní 70 objektů, v nichž má 949 bytů a 79 nebytových prostorů, které pronajímá. Každý nájemce je povinen platit nejen nájemné, ale také služby a energie. Radnice však eviduje 658 dlužníků, z toho 549 v bytech. Téměř 60 procent nájemníků městských bytů tak městu dluží. Celkový dluh na nájemném činil na konci srpna 13,6 milionu korun, dalších 12,7 milionu představují úroky z prodlení a penále. Zastupitelé však 3,4 milionu korun z těchto dluhů odepsali. Jde převážně o nevymahatelné či promlčené pohledávky nebo případy, kdy dlužník zemřel.

Napsala ČTK

Štítky dlužník, Jablonec nad Nisou, pohledávka, radnice, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec umožní dlužníkům odpracovat si dluh vůči městu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.