Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jubilejní 10. hejtmanský ples byl regionální a charitativní a vynesl téměř 200 tisíc

Jubilejní 10. hejtmanský ples, který se konal 27. února v Clarion Grandhotelu Zlatý lev v Liberci, vynesl na dobročinné účely pěti humanitárním společnostem - Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, o.p.s., Liberec, MAJÁK, o. p. s., Liberec, Tyfloservis, o.p.s., Krajské ambulantní středisko Liberec, SLUNCE VŠEM, zapsaný spolek, Turnov a Farní charita Česká Lípa výtěžek celkem 175 350 Kč (každá organizace 350 70 Kč). Dalších 20 tisíc Kč věnovali účastníci na opravu sochy voříška v Kryštofově, kterou před několika měsíci zničili zatím neznámí vandalové. Až potud fakta.

Je smutné a neprofesionální, že některá média a i jednotliví rádoby novináři raději hledají důvody, proč tyto charitativní organizace příspěvek na činnost dostat neměly, když reprezentativní ples Libereckého kraje, zvaný z tradice hejtmanský, měl také své náklady – ovšem obdobné jako v minulých letech, kdy hosty vítala například i bývalá náměstkyně hejtmana Z. Kocumová.  V rozpočtu jsme na rozdíl od mnoha předchozích let přiznali veškeré skutečné náklady, které jsou srovnatelné s obdobnými akcemi pořádanými v Liberci.
Připomeňme, že ples byl také mimo jiné poděkováním všem příznivcům krajských aktivit v oblasti sociálních a zdravotních služeb. Poděkování patří firmám a jednotlivcům, které a kteří v průběhu let nezištně přispívají na činnost příspěvkových organizací kraje i nejrůznějších dobročinných spolků a neziskových organizací, na jejichž financování nestačí stát natož kraj,
“ reagoval hejtman na některé nízké útoky médií, které přes dostatek podkladů o hejtmanském plese přinejmenším informovaly zkresleně a jednostranně, a někteří záměrně lživě.
Více než „vědecká a filozofická“ analýza hejtmanského plesu, jsou podle Martina Půty pro Liberecký kraj důležitější ohlasy těch, kteří naši pomoc potřebují.

Pro příklad: „Za Tyfloservis si opravdu nesmírně vážím hejtmanského pozvání i finančního daru, který použijeme nejspíše na nákup kompenzačních pomůcek. Jak psal pan hejtman v pozvánce na ples, práce v neziskovém sektoru je někdy spíše posláním než kvalitní obživou pro lidi, kteří v něm pracují.  Tak je vždy cenné a povzbudivé, když si někdo všimne, že existujete a že má vaše práce i navzdory nesmyslné a přebujelé administrativě nějaký smysl,“ svěřila se Jitka Fajmonová, 
vedoucí střediska Tyfloservis, o.p.s. Palachova 504/7, Liberec.

Jubilejní 10. hejtmanský ples stál Liberecký kraj 588 tisíc Kč, výtěžek, jak řečeno, šel na dobročinné účely. Někomu však zřejmě vadí, že na plese hrál skvělý liberecký orchestr Big‘O‘Band Marka Ottla, který kromě vlastního repertoáru dokázal výborně doprovázet Liberečáka, muzikálového zpěváka Jana Kříže a špičkové zpěvačky a zpěváky Danielu Šinkorovou,  Martu Jandovou  a Jana Smigmatora, což byli jediní tři „přespolní“ vystupující umělci.  Návštěvníkům se představila před vchodem hotelu sklářská škola z Nového Boru, diváky bavil kouzelník, mistr České republiky v mikromagii Štěpán Šmíd ze Stráže nad Nisou,  Vystupoval A – Styl Liberec,  módní přehlídka finalistek Miss Libereckého kraje, které předváděly modely Střední průmyslové školy textilní v Liberci  atd.

Na přípravě a organizaci plesu se podílely pouze regionální firmy a agentury - P.J.Art /technické zajištění a doprovodný program z Liberce. Geoprint /tisk, JIM tisk /tisk,  Listdesign /grafický návrh tiskovin,  Clarion Grandhotel Zlatý Lev/pronájem, kde se ples konal.
Pravověrným protiplesovým aktivistům je také zřejmě proti mysli, že  kraj nákupem občerstvení od regionálních firem  - TOMPELI, Petr Zeman, Kozí farma Pěnčín ((sýry), Jatka Váša  a Podkrkonošská uzenina s.r.o., Bělá (uzeniny)  či  Kitl s.r.o. (nápoje) kraj drží slib podporovat regionální potravináře a zemědělce.
Jsem rád, že přes politicky motivované výzvy  k bojkotu  této krajské benefice z pera jednoho osamoceného komunálního politika, podporovaného zmíněnými nehoráznými články o  údajné rozmařilosti plesu, se účastníci, kteří  zaplnili příjemně renovovaný sál a ostatní prostory hotelu, v přátelské atmosféře dobře bavili,“ konstatoval hejtman s tím, že na plese nechyběli  krajský ředitel policie, velvyslanci, primátor Liberce, který se osobně zapojil do sbírky na opravu sochy, senátoři, krajští radní a náměstci, poslanci,  i bývalí, druhý hejtman LK, starostové obcí a měst  LK i ze Saska,  ředitelé krajských příspěvkových organizací a další vzácní hosté a příznivci z řad sponzorů (viz tabulka níže).

Liberecký kraj již z hejtmanských plesů rozdal handicapovaným a potřebným lidem více než 1,2 miliónu Kč. A další statisíce putují z dalších dobročinných akcí -  vánoční Strom přání pro děti z dětských domovů,  milióny dostávají  drobné spolky a nestátní organizace z Dotačního fondu LK.  Mnohým z nich navíc v desítkách případů  půjčuje Krajský úřad LK  konferenční prostory zdarma, aby ušetřily peníze pro další práci s klienty, předloňské Krajské slavnosti v Novém Boru byly ve znamení  sbírky pro povodněmi postiženou obec Dobřín a je možno pokračovat.
Věřím, že obyvatelé Libereckého kraje chápou důvody pořádání podobných dobročinných akcí, že nedají na populistická slova lidí, kteří chtějí jen bourat a škodit,“ řekl Martin Půta.

Beru kritiku plesu  i pozitivně. Příště oslovíme i sponzory, ale míním, že kritici všeho  se vrhnou na seznam sponzorů, aby ukázali, že radní jsou kvůli tomu korumpovatelní,“ uzavřel s nadsázkou hejtman

Pro srovnání: Předchozí 8. hejtmanský ples konaný v roce 2012, který se uskutečnil  v Domě kultury v Liberci, vynesl 177  tisíc Kč.  Náklady 8. hejtmanského plesu v roce 2012 činily 650 075,65 Kč, předchozí 9. ročník v roce 2013 v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev  pak 434 986,40 Kč. V roce 2014 se hejtmanský ples nekonal.

Poděkování patří firmám, společnostem, jednotlivcům, kterým nejsou lhostejní zdravotně postižení spoluobčané, žáci speciálních škol a  dětských domovů i  domovů důchodců a dalších sociálních služeb. Těmto organizacím věnovali v loňském roce téměř 3 milióny Kč. 

Napsal Jiří Langer

Štítky ples, Liberec, Liberecký kraj, Zlatý lev, Česká Lípa, Turnov, Martin Půta, Jiří Langer, Jan Kříž, Daniela Šinkorová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubilejní 10. hejtmanský ples byl regionální a charitativní a vynesl téměř 200  tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.