Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kotelna v Rýnovicích je na prodej, teplárna už ji nepotřebuje

Jablonecká energetická (JE) společnost odstaví v průběhu listopadu ztrátovou výtopnu v Rýnovicích, areál chce prodat. Díky odstavení kotelny ušetří hlavní dodavatel tepla ve městě zhruba milion korun měsíčně. Uzavření kotelny umožnil nový kotel v hlavní výtopně Brandl. Rýnovická kotelna je v průmyslové zóně, což by mělo usnadnit brzký prodej, řekl ředitel firmy Pavel Spilka.

Jablonecká energetická zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994, od roku 2005 zásobuje i Jablonné v Podještědí. V Jablonci je na teplárnu napojeno zhruba 4770 domácností a také 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Síť je však zastaralá a vysoce ztrátová. Od loňského roku je jediným vlastníkem společnosti město Jablonec, které odkoupilo většinový balík akcií od MVV Energie CZ za 203 milionů korun. Radnice tím chtěla zabránit nekontrolovanému rozpadu systému.

Revitalizace za 300 milionů

Firma ve spolupráci s radnicí a RWE zahájila letos revitalizaci systému, která by měla stát kolem 250 až 300 milionů korun. "V současné době je dokončena nultá etapa, což je nový kotel ve výtopně Brandl," řekl Spilka. Díky tomu firma ušetří měsíčně milion na nákladech, nejsou to ale jediné úspory. "Největších úspor jsme dosáhli díky výhodnému nákupu komodit a výraznému snížení provozních nákladů - zejména v oblasti informačních technologií, údržby a v důsledku reorganizace též personálních nákladů," vysvětlil ředitel.

Jablonecká energetická pokračuje podle Spilky v projektu revitalizace podle schváleného harmonogramu. Projekt počítá s řízeným rozpadem celé soustavy a vybudováním dvou desítek menších kotelen po městě. Zmizí tak parovodní rozvody, v nichž se ztrácelo až 40 procent tepla, také účinnost nových kotelen by měla být vyšší. První etapa výstavby má začít na jaře příštího roku, náklady se odhadují na 120 až 160 milionů korun, polovinu by měl zaplatit Státní fond životního prostředí. "Smlouva s dodavatelem je před podpisem," poznamenal Spilka. Odběratelé by se měli na nové zdroje napojit už za rok. Druhá etapa má následovat v roce 2016.

Jak rozhodne nové vedení?

Město Jablonec by se mělo na revitalizaci systému podílet 165 miliony korun. Peníze firmě půjčí, do městské kasy se mají začít vracet zhruba za čtyři roky. Jak bude projekt pokračovat, je ale otázkou. Dříve vládnoucí ODS a uskupení Domov nad Nisou skončí zřejmě v opozici. Městu bude další čtyři roky vládnout koalice ANO 2011, ČSSD, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost. Tyto strany ale patřily k těm, které už před volbami tehdejší vedení města vyzvaly, aby zastavilo kroky zadlužující město a umožnilo nezávislou analýzu projektu. Považují ho za megalomanský, ekonomicky nevýhodný a pro město nebezpečný.

Napsala ČTK

Štítky kotelna, Rýnovice, Jablonecká energetická a.s., teplo, Jablonec, projekt, RWE, Jablonné v Podještědí, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Problém je v tom, že po dokončení revitalizace, bude JE vytápět jenom objekty v majetku města (a to ještě určitě ne všechny) kapacita bude tedy využita pouze na několik procent, o rentabilitě raději ani nepřemýšlet. Důvodem je masivní odpojování bytových domů, které topí ve vlastních plynových kotelnách za 350,- Kč/GJ. Takové ceně se JE ani po nákladné revitalizaci nemůže vůbec přiblížit.

Pondělí, 10. listopadu 2014, 08:19Odpovědět

Kotelna v Rýnovicích je na prodej, teplárna už ji nepotřebuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.