Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli věku na pracáku? Na Liberecku běžný jev

Je vám nad pětačtyřicet let a hledáte na Liberecku práci? Dost možná vám nepomůže ani vysokoškolský titul nebo dlouholetá praxe v oboru. Podle průzkumu liberecké obecně prospěšné společnosti Chci pracovat je právě věk nad pětačtyřicet let často zaměstnavateli terčem diskriminačního chování.

Nejpalčivějším problémem se ukázal nezájem zaměstnavatelů o starší lidi. Znalosti, praxe i potřebné vzdělání není pokaždé rozhodující. Ukazuje se, že lidé starší pětačtyřicet let už nejsou pro zaměstnavatele tolik atraktivní. S odmítnutím kvůli věku se dokonce setkalo devadesát procent respondentů průzkumu.

„Převážně k nám přichází lidé staršího středního věku. Nejčastěji jsou to lidé mezi 45 – 60 lety, máme ale i staršího klienta. Kvůli hledání práce se na nás obrací i čerství absolventi, ale těch je menšina, anebo brzy nachází uplatnění,“ popsal zakladatel obecně prospěšné společnosti Chci pracovat Stanislav Petříček.

Do dotazníkového průzkumu se během necelých čtyř měsíců zapojilo několik desítek lidí bez práce. V anketě narazili pracovníci sdružení Chci pracovat i na další překážky, se kterými se musí uchazeči o práci při hledání nového místa potýkat.

Řada zaměstnavatelů nemá zájem přijímat do pracovního poměru ženy, které přichází po mateřské dovolené nebo mají malé děti. Vadí jim možnost časté absence třeba kvůli nemocným dětem.

Setkali se dokonce i s kuriózním případem „škatulkování“ klienta ještě před tím, než vůbec dorazil na pohovor k potencionálnímu zaměstnavateli. Jenom proto, že jeho příjmení zní rusky, se při domlouvání pohovoru personalista zajímal, zda nepotřebuje tlumočníka. Majitel jména je přitom rodilým Čechem a hovoří plynně svou rodnou řečí.

Chyba ale nemusí být vždy jen na straně zaměstnavatele. „Řada uchazečů nepřijde na sjednanou schůzku nebo si naším prostřednictvím domluví pohovor a bez omluvy se nezúčastní,“ popisuje zkušenost z druhé strany Stanislav Petříček.

Někteří lidé bez práce se také mylně domnívají, že oni sami pro získání nového místa nemusí udělat téměř nic, a očekávají, že jim nové místo někdo najde a všechno za ně vyjedná.

Štítky Liberecký kraj, průzkum, osobní pohovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Kočičák

Vážená redakce, situace v LB kraji je podobná jako na celém území státu. Mě osobně je 49 let, praxi v oboru mám 19 let a o práci v něm jsem nezavadil už více než rok. A to práci hledám v regionu severních, východních i západních Čech. Většinou je odpověď: Jó milej pane, jste pro nás moc starý a vzhledem k praxi i moc drahý. Dalším faktorem který prakticky znemožňuje moje zaměstnání v mém oboru podle personalistů je, že jsem po rozvodu a mám postiženého syna ve vlastní péči. Víte, píšete, že řada "potencionálních" uchazečů nechodí na schůzky ... Personalisté, firmy, jednají ještě hůř. Komunikujete, dostavíte se na jeden pohovor, druhý, a nakonec se neobtěžují ani ozvat jestli ještě má firma zájem či nikoliv! Víte, mám profil u několika agentur práce, snažím se spolupracovat jak jen to jde, ale ... Jsem rád, že mám alespoň teď práci kterou by ovšem v sousedním Německu nedělal ani Turecký přistěhovalec. Protože nájem se sám nezaplatí.

Středa, 20. listopadu 2013, 13:41Odpovědět

Kvůli věku na pracáku? Na Liberecku běžný jev  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.