Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lasvit se dohodl na spolupráci se sklářskou školou v Novém Boru

Podpora talentovaných mladých sklářů a popularizace oboru, to je hlavní cíl nového projektu Glass and Art, který dnes v Liberci společně představily sklářská a designérská společnost Lasvit a sklářská škola z Nového Boru. Nejlepší studenti v oboru se budou moci podílet na dílech Lasvitu, ale dostanou také možnost se zúčastnit stáží v nejprestižnějších zahraničních studiích a ateliérech, řekl novinářům ředitel Lasvitu Miroslav Patka.

Sklářská společnost Lasvit je známá skleněnými plastikami a svítidly, která dodává do celého světa. Její produkce spojuje tradiční české sklářské umění s moderními technologiemi a designy. Spolupracuje s předními českými i světovými designéry. Firma, která po celém světě zaměstnává zhruba 350 lidí, uskutečnila loni podle Patky zakázky za bezmála miliardu korun. "Pro nás je zajímavým odbytištěm Střední východ, jsme úspěšní v Asii, Čína je pro nás zajímavé teritorium a za poslední rok se nám podařilo udělat i několik zajímavých instalací v Česku," řekl.

Právě popularity, kterou Lasvit ve světě dosáhl, chce využít i ve prospěch oboru, v němž se pohybuje. "Podpora sklářských oborů má význam nejen kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků, ale jde také o progresivně se rozvíjející kreativní průmysl, jenž může České republice přinést věhlas, který v tomto obru vždy měla," dodal ředitel Lasvitu. Firma ale sleduje i vlastní prospěch. Zatímco v minulosti spolupracovala s novoborskými sklářskými firmami, teď investuje do vlastní sklárny. Získat zkušené skláře je ale problém. "Na trhu chybí," vysvětlil ředitel.

"Situace se ale zlepšuje, zatímco ještě před pár lety jsme otvírali třídu s osmi studenty, loni už jich nastupovalo 28 a letos to zřejmě bude ještě lepší," řekla ředitelka novoborské sklářské školy Ilona Jindrová. Potřeba skláren je ale mnohem větší. "Zkušení skláři odcházejí do důchodu a nemá je kdo nahradit," vysvětlila. Jindrová věří tomu, že spolupráce s Lasvitem pomůže přilákat nové studenty. "Sklářství je perspektivní obor, šikovný sklář si často vydělá víc než absolvent střední školy nebo mnohý vysokoškolák," upozornil Patka. Mzdy sklářů se podle něj pohybují od 20.000 do 30.000 Kč měsíčně. "Ti nejlepší si vydělávají i ve stotisících, to jsou ti, kteří mají světový věhlas," dodal.

Novoborská sklářská škola je jednou ze tří sklářských škol v Libereckém kraji, letos slaví 145 let své existence. "Je ojedinělým vzdělávacím centrem sklářským v celorepublikovém ne-li evropském kontextu," poznamenala ředitelka. Pod jednou střechou se v Novém Boru vzdělávají řemeslníci, kteří zakončují studium s výučním listem, zároveň je tam maturitní obor zaměřený na uměleckořemeslné zpracování skla a také obor vyšší odborné školy zaměřený na tvorbu uměleckého skla. V minulosti vzdělávala škola stovky sklářů, dnes jich je ve sklářských oborech asi 80.

Napsala ČTK

Štítky Lasvit, Nový Bor, Liberec, Česko, Asie, Čína, Střední východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lasvit se dohodl na spolupráci se sklářskou školou v Novém Boru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.