Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec se chystá převést na Povodí pozemky u narušené hráze

Liberec se chystá převést na Povodí Labe rybník Tajch i příslušné pozemky. Mělo by to umožnit komplexní opravu narušené hráze spojenou s odbahněním rybníka, na což budou potřeba desítky milionů korun, řekl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.

Zatím ale není jisté, zda k převodu dojde. Zastupitelstvo dnes schválilo jen záměr a o prodeji bude rozhodovat až nové zastupitelstvo. Výhrady proti převodu rybníka ve Vesci dnes měla opoziční Změna pro Liberec, která má ambici volby vyhrát. Podle jejího zastupitele Jaromíra Baxy by svůj záměr mělo Povodí Labe projednat také s veřejností. Vodní plochu obklopenou desítkami chat a zahrádek považuje pro Liberec důležitou. "Místo je hodně navštěvované," řekl.

Vesecký rybník byl využíván od roku 1900 pro potřeby textilní továrny, tomuto účelu přestal sloužit před téměř 20 lety. Liberec tam před lety plánoval vybudování rekreačního areálu, ze záměru však posléze sešlo. Dosud magistrát odmítal i žádosti Povodí Labe o převedení pozemků. Státní podnik o ně usiluje dlouhodobě, bez toho nemůže žádat o dotace na obnovu rybníka. Například nejde ani vypustit, což se ukázalo jako velký problém před měsícem, kdy z něj začala unikat voda. Musela se tehdy dovézt výkonná čerpadla, aby se snížil tlak na poškozenou hráz a tím i zmírnila hrozba protržení rybníka.

Právě tato porucha přiměla radnici ke změně názoru. Pokud pozemky na Povodí Labe převede, rybník by se mohl kompletně rekonstruovat už v roce 2016. Do té doby bude rybník zabezpečen provizorně. Povodí Labe k opravě použije speciální plechy typu larsen. Do hráze bude zatlučena plechová deska, široká deset metrů, a tak vznikne uvnitř hráze další, nepropustná hráz. "Deska bude zatlučená do hloubky šesti metrů," dodal Jaroušek. Předpokládá, že desku do hráze umístí odborná firma příští týden. Provizorní oprava bude stát řádově stovky tisíc. Do jejího skončení bude platit pro vesecký rybník druhý stupeň povodňové aktivity.

Poslední větší oprava se datuje rokem 1996. Tehdy se po povodních vybudoval nový přeliv, opravilo odpadní koryto a navýšila hráz v levé části.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, rybník, pozemek, Povodí Labe, oprava, Tajch, Jaromír Baxa, Vesec, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se chystá převést na Povodí pozemky u narušené hráze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.