Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Liberec v posledních letech zlepšil služby pro své seniory

Stotisícový Liberec v posledních letech výrazně zlepšil služby pro své seniory. Díky lyžařskému šampionátu byly ve městě postaveny domy s 254 byty, které dnes slouží jako domy s pečovatelskou službou. Celkem má Liberec takových bytů zhruba 350.

Letos se služba rozšířila o šest lůžek pro ty, kteří už nejsou soběstační a nechtějí dům a přátele opustit a přestěhovat se do domova pro seniory. Do budoucna by takových lůžek mohlo v domech s pečovatelskou službou vzniknout až 20. Bude ale záležet na nově zvoleném zastupitelstvu, řekla liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Liberec je co do počtu obyvatel pátým největším městem v zemi, na konci loňského roku v něm žilo 102.301 lidí. Za posledních 15 let získalo krajské město 2800 nových obyvatel, většinou lidi, kteří přicházejí za prací. Liberec ale navzdory tomu stárne a ve městě přibývá seniorů. Zatímco v roce 2010 jich v Liberci žilo kolem 15.740 na konci loňského roku už počet lidí nad 65 let ve městě vzrostl na bezmála 18.000 a podle prognóz statistiků jich bude dál přibývat.

I proto se radnice snaží služby pro seniory zlepšovat. Mimo jiné přesouvá do domů s pečovatelskou službou i ordinace lékařů, aby jejich služby byly pro seniory dostupnější. Na druhou stranu ale zůstává město plné bariér, které pohyb nejen seniorů, ale také postižených či matek s kočárky komplikují. Podle ředitele liberecké pobočky organizace Člověk v tísni Lukáše Průchy se přístup radnice k sociálním službám v posledních letech výrazně zlepšil. "Síť služeb je v současné době nastavená víceméně dobře, ale je třeba ty služby udržet a zajistit jejich financování," řekl Průcha.

K největším problémům vedle nezaměstnanosti a zadlužování patří podle Průchy otázka dostupného sociálního bydlení, které by pomohlo lidem z drahých ubytoven. "Aby měli šanci získat domov a ne jen nějakou střechu nad hlavou," vysvětlil Průcha. Město má sice více než 90 sociálních bytů, mají ale přísné podmínky, které nejsou tito lidé většinou schopni splnit. "Mají třeba záznam v rejstříku trestů nebo dluhy vůči městu," vysvětlil.

Lidé s dluhy a dalšími problémy jsou tak většinou odkázáni na drahé soukromé ubytovny, kde podle analýzy, kterou si město nechalo zpracovat, platí v průměru 4000 korun za osobu na měsíc. V budoucnu by se ale měla situace i v této oblasti zlepšit. Radnice už připravila projekt tzv. prostupného bydlení. V první fázi počítá s vybudováním městské ubytovny pro zhruba 70 lidí, kde poskytne bydlení hlavně rodinám s dětmi a ženám. Později by měli mít šanci získat na zkoušku městský byt. Realizace projektu však už bude úkolem pro nově zvolené zastupitele.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, dům, pečovatelská služba, Martina Rosenbergová, ČSSD, bydlení, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec v posledních letech zlepšil služby pro své seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.