Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec znovu otevřel turistům svůj největší protiletecký kryt

Liberec v sobotu návštěvníkům znovu otevřel svůj největší protiletecký kryt. Labyrint chodeb vznikl pod Sokolským náměstím za druhé světové války a později byl ještě dobudován. Úkryt v něm mohlo najít až 2500 lidí. Unikátní prostor otevřelo město návštěvníkům poprvé v roce 2010, od té doby se značně rozšířily tamní expozice.

Oddělení krizového řízení města spolu s vojáky rozšířilo sbírku různých přístrojů a vybavení, řekl Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci, který v sobotu návštěvníky provázel.

Zájem o prohlídky byl veliký, přicházely hlavně rodiny s dětmi a také starší lidé. Počet míst v prohlídkách je však omezený, a tak se musí vstupenky rezervovat dopředu v městském informačním centru. Když radnice zveřejnila informaci o prohlídkách, byly všechny tři časy prohlídek v 08:30, 10:00 a 11:30 během velmi krátké doby obsazené. Prohlídky jsou plánovány vždy na první sobotu v měsíci, další bude 2. srpna. "Skupiny nebo školní kolektivy se ale mohou objednat i mimo tyto dny na oddělení krizového řízení," řekl mluvčí libereckého magistrátu Jan Vrabec.

Do protileteckého krytu pod Sokolským náměstím se vstupuje z Lucemburské ulice. Labyrint je na ploše téměř jednoho čtverečního kilometru a je ve velmi zachovalém stavu. Vznikl na místě, kde byly v minulosti zřejmě štoly na železnou rudu, později se zde pravděpodobně těžila hrnčířská hlína a pak ve štolách vznikly sklepy. "Byl tu projekt tunelů a pak to bylo za druhé světové války přebudováno na protiletecký kryt, jehož výstavba pokračovala ještě po roce 1952," popsal historii krytu Rous.

Prohlídka trvá mezi půl hodinou a hodinou. Je to podle Rouse individuální, záleží na zvídavosti návštěvníků. Zajímavé je hlavně technické vybavení krytu. "Velmi pěkné jsou stanice filtroventilace, které jsou veliké, je to nevybrakované, zůstaly ve stavu, v jakém je postavili. Jsou udržované a jsou tam vidět i kyslíkové bomby, filtry a celý systém. Zachovaly se i dieselagregáty a strojovny. Jsou funkční, jeden agregát jsem dnes nahodil," dodal průvodce.

Kryt pod Sokolským náměstím patří jako jeden z mála městu. Není v Liberci jediný. Ve městě bylo v minulosti zhruba 80 krytů civilní obrany, do nichž by se vešlo kolem 19.000 lidí, asi pětina obyvatel. Většina podzemních úkrytů byla postavena v době studené války v 50. a 60. letech minulého století. Poslední ale vznikaly ještě v 70. a 80. letech při stavbě velkých sídlišť. Poslední byl dostavěn v roce 1982 a stál tehdy 20 milionů korun. Dnes už žádný z krytů není funkční, v řadě z nich jsou fitcentra, prodejny, sklady nebo kluby.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, druhá světová válka, Severočeské muzeum v Liberci, studená válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec znovu otevřel turistům svůj největší protiletecký kryt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.