Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberečáci diskutovali o podobě Sokoláku: Chceme více zeleně

Více zeleně, tržnice uprostřed náměstí nebo bezbariérovost. To je jen pár bodů, po kterých volají Liberečáci před rekonstrukcí Sokolovského náměstí. Na pondělním veřejném projednání několika variant se sešlo na čtyřicet lidí. Při téměř tříhodinové besedě se veřejnost seznámila také s odvážnými návrhy studentů.

Projekty studentů liberecké univerzity by podobu náměstí měnily celkem zásadně. To, na čem se studenti Jiří Lukáš, Andrea Pujmanová a Zdeněk Urbánek shodli, bylo pojetí náměstí, včetně Kostelní ulice, jako jednoho celku. Dále by všichni tři vrátili na náměstí morový sloup.

Vize studentů: Galerie na náměstí

Naopak Veronika Moutelíková a Libor Šenekel, navrhli jako prvek interiéru náměstí obří uzavřenou kostku se stěnami, vyplněnými textiliemi, která by mohla posloužit třeba jako sídlo příležitostné pouliční galerie nebo malá tržnice. Svou představu, jak by mohlo Sokolovské náměstí v budoucnu vypadat, představil také mladý architekt Tomáš Pfeifer. Ten se rekonstrukcí plochy zabýval ve své diplomové práci, a největší část náměstí, která dnes slouží jako velké parkoviště, pojal k čistě rekreačním účelům. V jeho pojetí by se parkoviště proměnilo například v hřiště nebo kluziště.

Na webu města mohli Liberečané vybírat z několika podob náměstí, která se jim nejvíce líbí. „Jsem velice potěšena tím, kolik lidí se do ankety zapojilo. Číslo 663 jsem opravdu nečekala,“ řekla primátorka města Martina Rosenbergová. „V anketě jasně zvítězila studie, nazvaná schody se záhony. Opět se tedy potvrdilo, že zeleň považují Liberečané za jednu z hlavních priorit,“ dodala.

Liberečané volají po lavičkách a bezbariérovosti

Mimo hlasování mohli obyvatelé města posílat také své připomínky a návrhy, jak náměstí vylepšit. „Přes web města nám občané poslali zhruba 170 připomínek. Vedle zeleně směřovaly k městskému mobiliáři, například lavičkám, a také k osvětlení nebo bezbariérovosti. Mezi připomínkami se objevily i vlastní koncepce Liberečanů, jak celý prostor řešit,“ doplnila primátorka.

Kromě zástupců města se do veřejnosti zapojili také památkář Petr Freiwillig, architekt Boris Šonský, zahradní architekt Ivan Marek i archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský, který povyprávěl o nejcennějších archeologických nálezech na Nerudově náměstí a v Kostelní ulici, kdy byly nalezeny pozůstatky vojáků ze Sedmileté války.

Velká tržnice na Sokoláku

Se zajímavým nápadem vystoupil také předseda sdružení Zbytek Rudolf Hůlka.  „To, co by se nám líbilo nejvíc, by byla velká tržnice. Nemyslíme si, že by tržnice za obchodním centrem Forum byla dostatečně důstojná pro stotisícové město,“ poznamenal Rudolf Hůlka.

Podle památkáře Petra Freiwilliga však rekonstrukci omezuje několik limitů. Tím hlavním je frekventovaná tepna, která náměstím prochází.

Kontejnery mají zmizet pryč

Ze Sokolovského náměstí možná zmizí klasické plastové kontejnery na tříděný odpad. V rámci rekonstrukce náměstí počítá vedení města s umístěním velkoobjemových nádob pod dlažbu. Kolemjdoucí na ně upozorní pouze vhazovací sloupek, který vypadá jako odpadkový koš. Vše nyní závisí jen na schválení dotace.

„Z hlediska estetického i provozního jsou podzemní kontejnery pro sběr a třídění odpadů jednoznačně tím nejlepším řešením, navíc odolným proti vandalům. Tento systém třídění je vhodný pro využití zejména v historických centrech a na sídlištích,“ uvedl vedoucí Odboru technické správy veřejného majetku David Novotný.

Podzemní kontejnery jsou běžné v mnoha městech. V loňském roce je pořídila třeba Mladá Boleslav. První stanoviště slavnostně zahájilo provoz v únoru. S další výstavbou počítá magistrát středočeského města i v dalších letech. Podzemní kontejnery používá také Praha, Uničov, Šternberk, Šumperk, Most, Rapotín, Valašské Meziříčí, Bystřice nad Pernštejnem nebo třeba Brzkov.

Štítky rekonstrukce, Nám. Sokolovské, kontejner, Zdeněk Urbánek, Jiří Lukáš, Sedmiletá válka, David Novotný, Petr Freiwillig, Martina Rosenbergová, Petr Brestovanský, Severočeské muzeum v Liberci, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečáci diskutovali o podobě Sokoláku: Chceme více zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.