Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká botanická zahrada patří mezi světovou elitu

V Libereckém kraji je jediná botanická zahrada, která ale patří mezi významné i ve světovém měřítku. Je zároveň nejstarší botanickou zahradu na území České republiky, v Liberci byla otevřená už v roce 1895. Podle jejího ředitele Miloslava Studničky jsou ale v kraji i další místa, která lze částečně mezi botanické zahrady zařadit.

"Pěkné arboretum mají na Hrubé Skále a docela pěknou zámeckou zahradu na Sychrově," řekl. Téměř tříhektarové arboretum na Bukovině nedaleko Hrubé Skály v Českém ráji vzniklo v roce 1860, je v něm jedna z nejstarších sbírek severoamerických dřevin ve střední Evropě. Základem je 35 druhů stromů.

Ještě o něco starší je 24hektarový park v anglickém stylu na zámku Sychrov u Turnova. Vznikl v první polovině 19. století za knížete Kamila Rohana, který byl vášnivým botanikem a vytvořil v parku i vzácná arboreta a skleníky. Potomci knížete ale neměli na jejich údržbu dostatek peněz, takže se nedochovaly. "Třeba kamélie a orchideje, kterých tady byla největší kolekce v rámci rakousko-uherské monarchie odvezli částečně do Schönbrunnu (letní rezidence rakouských císařů) a částečně do liberecké botanické zahrady," řekl kastelán zámku Miloš Kadlec. Na podzim by měla začít revitalizace parku za 14 milionů, po ní by měl více vypadat jako v době svého vzniku. "Projekt vychází z archivních materiálů. Lépe tak chápeme koncepci jednotlivých částí parku," dodal kastelán. Vrátí se například některá arboreta.

Nové stavby se dočkala letos také liberecká zahrada, více než 11 milionů korun stál unikátní pavilon leknínů. Jsou v něm tři největší druhy leknínů včetně viktorie královské. V plné kráse je ale uvidí návštěvníci až v příštím roce. Na pavilon bude navazovat i nové oddělení pro květenu mokřadů a vodních zahrad, s jehož výstavbou začali zahradníci letos. "Bude mít lepší koncepci než předešlé, zrušené právě kvůli výstavbě nového pavilonu. Do zimy se stihne jen část prací, takže dokončení a zpřístupnění předpokládáme v červnu 2015," uvedl Studnička.

Botanická zahrada vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty. Podle Studničky mnozí za největší atrakci považují pavilon masožravých rostlin, jiní zase pavilon Pravěk. Je tu také největší sbírka orchidejí i největší sbírka kapradin v republice. "Pak jsou zde dočasně působící atrakce, jako byl například letošní rozkvět zmijovce titánského, dále 130 centimetrů měřící květy liány podražce velekvětého, nyní zase zvláště velké láčky velice vzácné masožravé rostliny láčkovky osekané, schopné lovit i menší obratlovce," uvedl Studnička. Kolem Vánoc se pravidelně stávají největší atrakcí unikátní starobylé kamélie, zahrada má pět nejstarších v Evropě.

Návštěvnost ale neodpovídá významu zahrady, v posledních letech sem dochází kolem 50.000 lidí za rok. Ještě před deseti lety jich bylo takřka třikrát více. Důvodů je více - rostoucí vstupné i širší nabídka turistických cílů. Navíc měla tehdy zahrada nevšední lákadlo v podobě nového komplexu expozičních skleníků ve tvaru rostlinných buněk, za něž získala nominaci na republikové ocenění Stavba roku. V posledních letech může za nižší návštěvnost i horší dostupnost zahrady kvůli rekonstrukci ulic v jejím okolí. "Letošní návštěvnost je ale o něco lepší než v minulém roce," poznamenal ředitel. Zahrada ročně hospodaří se 16 miliony korun, zhruba dvě třetiny je příspěvek města, zbytek jsou příjmy ze vstupného.

Napsala ČTK

Štítky botanická zahrada, arboretum, Liberecký kraj, zahrada, pavilon, Česko, Liberec, Hrubá Skála, Sychrov, Kamil Rohan, střední Evropa, Bukovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká botanická zahrada patří mezi světovou elitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.