Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj má mobilního turistického průvodce, je zdarma

Liberecký kraj má vlastního mobilního turistického průvodce. Umožní uživatelům získat prostřednictvím mobilního telefonu či tabletu kompletní informace, které se mu budou hodit pro plánování i během návštěvy Libereckého kraje. Aplikaci si budou moci zájemci stáhnout zdarma, navede je odkaz na www.liberecky-kraj.cz.

Podobného průvodce zatím mnoho krajů nemá, je v Moravskoslezském kraji, Krkonoších nebo Českém Švýcarsku, řekla dnes vedoucí krajského oddělení cestovního ruchu Eva Hornová.

Aplikace je ve čtyřech jazykových mutacích - češtině, angličtině, němčině a polštině, stejně jako turistický portál Libereckého kraje. Nabízí informace nejen z Libereckého kraje, ale i z oblasti německého Zhořelce. Díky mobilní aplikaci získá návštěvník přehled o turistických zajímavostech, cílech, možnostech ubytování, stravování, ale také o kulturních a sportovních akcích, může si naplánovat výlety. "V rámci projektu vzniklo 150 nových virtuálních prohlídek, což umožňuje prohlédnout si třeba interiéry sychrovského zámku," řekla Hornová.

Průvodce umí i tzv. systém rozšířené reality, který turistům prozradí, co všechno vidí ze své aktuální polohy. Okolí snímá fotoaparát a aplikace do reálného záběru promítá informace o zobrazených bodech. "Návštěvníkům se tak už nestane, že by stáli na rozhledně a přemýšleli, jaké kopce, hory nebo města vidí. Odpověď najdou ve svém telefonu," poznamenala Hornová. Aplikace zobrazuje jen body, které může pozorovatel reálně vidět a eliminuje body schované za terénem nebo jiným kopcem, uživatel si je tam ale může přidat.

Mobilní aplikace vznikla v rámci projektu Moderní příležitosti marketingu cestovního ruchu financovaného z přeshraničního programu Cíl3 Česko-Sasko. Celý projekt stál tři miliony korun, sama mobilní aplikace zhruba třetinu. Díky projektu získaly navíc některá turistická centra a cíle wi-fi routery. "Nakoupili jsme jich kolem 60, ještě desítku máme pro zájemce k dispozici," doplnila Hornová. Z projektu se podle ní financovaly i některé překlady, e-pohlednice a fotografie. Mobilního průvodce představí kraj veřejnosti na veletrhu Euroregion Tour, který se uskuteční od 19. do 21. března v Jablonci nad Nisou.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, průvodce, projekt, Eva Horn, mobilní aplikace, Moravskoslezský kraj, Krkonoše, Zhořelec, Národní park České Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj má mobilního turistického průvodce, je zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.