Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj přidá 20 milionů na novou kanalizaci

Liberecký kraj přidá 20 milionů korun na výstavbu kanalizace, vodovodu a čistírny odpadních vod v Rovensku pod Troskami na Semilsku. Město bylo zřejmě největším, které zatím nemělo v Libereckém kraji vyřešeno čištění odpadních vod. Připravilo proto ve spolupráci s Vodohospodářským sdružením Turnov projekt za téměř 165 milionů korun .

Dodavatelem projektu, který má vyřešit čištění odpadních vod a zásobování pitnou vodou ve městě se zhruba 1300 obyvateli, je Eurovia CS. Investorem je VHS, zhruba polovinu potřebných peněz se podařilo získat z Operačního programu Životní prostředí. Asi 25 miliony korun se bude na akci podílet Rovensko, které zaplatí opravy obecních komunikací, chodníků a nové osvětlení. "Bez dotace a pomoci sdružení by si město tak nákladný projekt nemohlo nikdy dovolit," řekla již dříve starostka Rovenska Zdeňka Nejedlá.

Projekt, který je nyní největší akcí VHS, počítá v Rovensku s výstavbou bezmála osmi kilometrů nové splaškové kanalizace a 420 přípojek. Rekonstrukce se týká téměř sedmi kilometrů vodovodního potrubí a Rovensko dostane novou centrální čistírnu odpadních vod s kapacitou 1150 ekvivalentních obyvatel. Projekt by měl výrazně přispět ke zlepšení životního prostředí a stavu potoků a řek v Rovensku a Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Práce by měly být hotovy do konce srpna 2015.

"V rámci projektu dojde i k opravě krajských komunikací v Rovensku pod Troskami," řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Náklady rekonstrukce krajských komunikací odborníci odhadli na 31 milionů korun, díky spojení s VHS bude ale pro kraj zhruba o třetinu levnější. "I technicky to bude dobré řešení, protože v rámci výstavby kanalizačních sítí dojde ke kompletní obnově povrchů krajských komunikací a město si na závěr té akce převezme jednu krajskou komunikaci, která směřuje k tamnímu nádraží a pro kraj nemá význam," dodal Půta.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, kanalizace, Rovensko pod Troskami, projekt, stavba, okres Semily, Turnov, Eurovia CS, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj přidá 20 milionů na novou kanalizaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.