Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj staví další domky pro postižené ženy

Liberecký kraj staví další domky pro postižené ženy ve Cvikově a Novém Boru na Českolipsku. Stavby jsou součástí projektu transformace domova pro postižené v Mařenicích, kde nyní žije 25 klientek. Celkové náklady projektu dosáhnou téměř 54 milionů korun, všechny domky musí být zkolaudovány nejpozději letos v listopadu.

Podstatou transformace je přestěhovat handicapované ženy do míst s běžnou zástavbou a dostupnou sítí veřejných služeb a tím zajistit jejich začlenění do běžného života. Projekt má ale za cíl také zlepšit poskytované služby. Ve Cvikově už se staví jeden rodinný domek a aktivizační centrum, které bude otevřené i veřejnosti. V Novém Boru budou dva domky v Revoluční ulici a další v Husově ulici.

Transformace sociálních služeb začala v Libereckém kraji stejně jako v celé republice v roce 2007. Projektu nemá jen zajistit lepší bydlení a služby pro postižené, jeho součástí je i snaha změnit pohled veřejnosti na postižené a na jejich místo ve společnosti. Ústavy od té doby doznaly značných změn. Výrazně se snížil počet klientů, podmínky se zlepšily. "Řada klientů už odešla, někteří se vrátili do rodin, jiní dnes žijí v chráněných bytech třeba v Liberci," řekl již dříve ředitel Domova Sluneční dvůr v Jestřebí Pavel Kos.

Liberecký kraj původně připravoval transformaci tří pobytových zařízení, mimo Mařenic také právě v Jestřebí a Jablonci nad Nisou. Hlavním cílem projektu za zhruba 170 milionů korun bylo přestěhovat více než stovku klientů z izolovaných velkých ústavů do několika menších domů "mezi lidi". Třeba v Zákupech nebo Zahrádkách na Českolipsku se ale lidé postavili proti umístění postižených do obce. Hrozilo tak, že kraj nedokáže dodržet podmínky projektu, a bude muset vracet dotace. Transformace domova v Jestřebí se proto zastavila. Kraj ji chce řešit v novém programovacím období. "Transformační projekty budou i nadále prioritou kraje," řekla nová náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lenka Kadlecová (ČSSD).

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, projekt, domov, okres Česká Lípa, Cvikov, Nový Bor, Mařenice, Jestřebí, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj staví další domky pro postižené ženy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.