Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liebiegovo městečko čeká oprava silnic a chodníků

Nedoceněný skvost Liberce. I tak se dá nazvat Liebiegovo městečko na Perštýně, které se v příštím roce dočká výrazné rekonstrukce silnic a chodníků. K opravě chátrajících komunikací dojde především díky rekonstrukci vodovodu a kanalizace, ke které se přidají další správci sítí. Práce se dotknou celkem tří ulic.

„Rozsah stavebních prací zahrnuje kompletní výměnu konstrukce komunikace, kompletní výměnu konstrukce chodníků a vjezdů k nemovitostem, opravu zárubních zdí, rekonstrukci veřejného osvětlení a vyřešení povrchového odvodnění,“  vysvětlil za liberecký magistrát Pavel Chmelík.

S novým povrchem se v příštím roce počítá v ulicích Klicperova, Svatoplukova a na náměstí Pod Branou. Silnice i chodníky v městečku jsou většinou původní. V převážně většině jsou dlážděné, pouze malý kus je vyasfaltován.  Rekonstrukci tak město provede po částech, přesto je potřeba počítat s menšími dopravními komplikacemi.

„Práce budou ale koordinovány tak, aby byla zajištěna vždy alespoň jedna přístupová trasa pro pěší k sousedním nemovitostem pozemních komunikací a ke vstupům do objektů,“ dodal Pavel Chmelík.

Liebiegovo městečko vznikalo v letech 1911 až 1923 jako zázemí textilní továrny Johann Liebieg & Co., tedy pozdější Textilany. Autorem urbanistického městečka je Jakob Schmeissner, který stál i za stavbou Liberecké výšiny, Lidových sadů, Lesní vily nebo Důstojnického kasina ve Fürthu.

„Kolonie tvořila svým způsobem „město ve městě“ s komunikační vazbou na továrnu. Jak bylo u řady tehdejších zahradních měst zvykem, byla do určité míry soběstačná,“ píše se na webu Liberec-Reichenberg.net.

Štítky Johann Liebieg, chodník, oprava, rekonstrukce, Liberec, Chmelík, Jakob Schmeissner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liebiegovo městečko čeká oprava silnic a chodníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.