Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Limonádový Joe Karel Fiala si v Jablonci vyrazil zlatou medaili

Slavný představitel titulní postavy z filmu Limonádový Joe Karel Fiala si dnes v České mincovně v Jablonci nad Nisou vlastnoručně vyrazil zlatou medaili se svým portrétem. Je první ze série věnované hvězdám stříbrného plátna. Ražbu připravila mincovna ve spolupráci s organizátory Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest k 90. narozeninám, které populární herec oslaví 3. srpna. Tak úctyhodný věk by ale Fialovi nikdo nehádal.

Jak se udržuje v kondici? "Od 14 let až do loňského roku jsem hrál tenis, hrál jsem dokonce závodně za Lokomotivu Praha, myslím si, že to sehrálo velikánskou roli, mám naběháno hodně kilometrů," řekl novinářům Fiala. Své ale podle něj udělaly také dobré geny. "Tatínek odešel v 90 letech, maminka v 89," poznamenal herec. Stále se cítí dobře. "Nebýt těch zad, která mě trochu zlobí, kdy člověk chodí malinko nahnutý, tak by to všechno bylo perfektní," řekl herec a dodal, že velkou zásluhu na tom, v jaké je kondici, má i jeho manželka: "Výborně se o mě stará."

Karel Fiala se na rodil v roce 1925 v Ostravě, v roce 1952 absolvoval v Praze státní konzervatoř a po krátkém angažmá v Národním divadle zakotvil na dlouhá léta v Hudebním divadle Karlín. Role Limonádového Joea byla jeho osudovou rolí. "Změnila mi život, profesně i finančně," přiznal dnes Fiala. Do té doby jen málo známý tenor se rázem stal hvězdou stříbrného plátna, za níž se táhly davy fanynek. Za celoživotní přínos muzikálu dostal cenu Thálie.

Vyrazit si vlastní zlatou medaili byl podle herce nádherný pocit. "Nevěřil jsem, že se ještě v 90 letech dočkám takové pocty a takového krásného pocitu, jaký teď zažívám," přiznal dnes v Jablonci dojatý Fiala. Ražba byla jeho premiérou. "Ani v mincovně jsem nikdy v životě nebyl," poznamenal. Dostal možnost obsluhovat obrovský stroj a sám první zlatou medaili vyrazit. Ukázali mu také výrobu běžných korunových mincí, které razí automat.

Medaile má na jedné straně civilní Fialův portrét a z té druhé je Limonádový Joe i s nezbytným stetsonem. Autorem je zkušený medailér a portrétista Martin Dašek. "Byla to krásná práce, kdy jindy bych se mohl v pracovní době koukat na film Limonádový Joe," řekl výtvarník. Zlatých půluncových medailí razí mincovna 200 a prodávat se budou za 25.950 korun. Polovina bude číslovaná. K mání je také 400 stříbrných medailí za 890 korun. "Jednu z nich dostane pan Fiala při zahájení Febiofestu," řekl marketingový manažer mincovny Lukáš Jokl.

Napsala ČTK

Štítky Karel Fiala, Limonádový Joe, zlatá medaile, Jablonec nad Nisou, herec, Praha, Febiofest, Česká mincovna, filmový festival, film, Národní divadlo v Praze, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Limonádový Joe Karel Fiala si v Jablonci vyrazil zlatou medaili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.