Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lyžaři zbystřete, v Libereckém kraji přibude nová sjezdovka

Více než kilometr dlouhá sjezdová trať na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách bude v Libereckém kraji zřejmě nejvýznamnější novinkou nadcházející lyžařské sezony. Zároveň tam ale zdraží základní celodenní jízdenka asi o deset procent, ceny v dalších velkých střediscích se budou měnit jen minimálně.

"Nová sjezdovka je 1150 metrů dlouhá s převýšením zhruba 220 metrů a šířkou 45 metrů. Umožní nám propojit dvě části areálu, Špičák I a Špičák II, i pro méně zdatné lyžaře," uvedl Pavel Bažant, ředitel společnosti Ski Bižu, která areál provozuje. Vybudování sjezdovky si vyžádalo asi 3,5 milionu korun, uměle zasněžovat bude možné v letošní sezoně ale jen vrchní a spodní část. Vlastní zasněžovací systém by měla mít trať od příští sezony. Sjezdovka je v areálu v pořadí pátou, která je dlouhá aspoň kilometr. Od nové sezony by tak lyžaři měli mít na Tanvaldském Špičáku k dispozici 7,7 kilometru tratí. Celodenní jízdné ve středisku zdraží ze 490 na 540 korun, naopak o něco levnější budou týdenní jízdenky.

Novinku chystá Ski Bižu i v dalším svém areálu v Jizerských horách, a to na Severáku. "Dobudovali jsme areál do kabátu dětského střediska, kde je k dispozici sedm přepravních zařízení včetně dětského pásu. Je v něm i dětský a adrenalin park," uvedl Bažant. Podle něj areál výrazně vylepšil informační systém, aby se v něm děti lépe orientovaly a snáze našly trať, která odpovídá jejich schopnostem.

Harrachov v Krkonoších se letos zaměřil zejména na vybudování multifunkčního objektu s bufetovou restaurací, sociálním zařízením, servisem a půjčovnou sportovního vybavení. "Je u dolní stanice lanovky na Čertovu horu na místě někdejšího takzvaného deštníku z 90. let, který už nevyhovoval," uvedl ředitel areálu Vlastislav Fejkl. Výstavba nového objektu stála 16 milionů korun, miliony Harrachov investoval i do vylepšení zasněžovacího systému. Ceník pro lyžaře zůstává prakticky stejný jako loni, nejvýznamnější novinkou je posunutí věkové hranice ze čtyř na pět let, kdy mohou děti v areálu lyžovat zadarmo. 

V sousední Rokytnici nad Jizerou, která je největším střediskem kraje, po loňské bídné sezoně novinky nechystají. "Investice se odložily, ceník změn nedoznal," řekl Jiří Krtička, ředitel Spartaku Rokytnice, který provozuje areály Horní Domky a Studenov. Výrazně se podle Krtičky ale promění webové stránky střediska a v marketingu se více zaměří na přímý kontakt s lyžaři přes sociální sítě a různé soutěže. "Umožní nám to získat zpětnou vazbu," konstatoval.

Výraznější novinky nechystá ani Ještěd nad Libercem. "Ceny budou stejné jako loni, dílčí změny jsou v rodinných jízdenkách a přibude společná jízdenka pro lyžování a zábavně-vědecké centrum iQLandia," řekl ředitel areálu Jan Svatoš. Podstatné novinky jsou ve fázi příprav. Na základě nedávno schválené změny v územním plánu by se do několika let mělo rozšířit cvičiště pro děti, vylepšit lyžování Pod Lany a především by měla vzniknou nová páteřní sjezdovka Skalka široká až 60 metrů.

Napsala ČTK

Štítky sjezdovka, Liberecký kraj, Tanvaldský Špičák, Jizerské hory, lyžař, Harrachov, Spartak Rokytnice, a.s., Jan Svatoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři zbystřete, v Libereckém kraji přibude nová sjezdovka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.