Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lyžařská sezona v kraji je v nedohlednu. Chybí sníh

V oblíbeném krkonošském středisku Harrachov zrušili slavnostní zahájení zimní sezony plánované na sobotu 13. prosince. Není dost sněhu, řekl ředitel Sportovního areálu Harrachov Vlastislav Fejkl. Přírodního sněhu napadly zatím sotva dva centimetry a ani toho technického ještě není dost.

V Harrachově pustili sněžná děla už na konci listopadu, sníh ale přibývá pomalu, protože i v Krkonoších je přes den nad nulou. Sjezdovky na Čertově hoře jsou zatím zasněženy zhruba z poloviny. "Jezdit začneme, až budeme mít po celé sjezdovce minimálně 30 centimetrů sněhu. Z kvality slevit nehodláme," řekl dnes náčelník lanovky Milan Goč. Červená sjezdovka je podle něj zasněžená zhruba z poloviny, na dojezdu ale sníh zcela chybí, protože počasí nedovolovalo dole zasněžovat.

"Kdyby byl mráz kolem sedmi osmi stupňů pod nulou, tak jsme schopni to celé za čtyři dny nastříkat, to ale nehrozí," poznamenal Goč. Takové mrazy meteorologové neslibují, v areálu tak doufají, že jim noční mrazy dovolí dosněžit alespoň dolní část areálu a postupně středisko připravit. "Ve chvíli, kdy bude připravené, jsme rozhodnuti to rozjet bez ohledu na to, zda bude neděle nebo úterý," dodal Goč. O vánočních prázdninách už by ale podle něj mělo být středisko v provozu.

Harrachov patří k nejoblíbenějším zimním střediskům v západních Krkonoších, lyžařům nabízí více než sedm kilometrů sjezdových tratí, tamní lanovky a vleky jsou schopny za hodinu přepravit přes 4600 lidí. Ve středisku před zimou dokončili nový multifunkční objekt s bufetovou restaurací, sociálním zařízením, servisem a půjčovnou sportovního vybavení. "Je u dolní stanice lanovky na Čertovu horu na místě někdejšího takzvaného deštníku z 90. let, který už nevyhovoval," doplnil Fejkl. Nové zázemí stálo 16 milionů korun.

Ceník pro lyžaře zůstává v Harrachově prakticky stejný jako loni, nejvýznamnější novinkou je posunutí věkové hranice ze čtyř na pět let, kdy mohou děti v areálu lyžovat zadarmo.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Harrachov, Sportovní areál Harrachov a.s., lanová dráha, mráz, Krkonoše, Čertova hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská sezona v kraji je v nedohlednu. Chybí sníh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.