Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město se pustilo do zabezpečení skály na třídě Svobody

S opravou a zajištěním zvětralého skalního masivu před ulamováním na třídě Svobody začalo už minulý měsíc město Liberec. Skála byla vedle postupného zvětrávání narušena náletovými dřevinami. Hrozilo, že se z ní budou ulamovat balvany, které by mohly způsobit nemalé škody, případně ohrozit bezpečnost silničního provozu.

K prvnímu ulomení kusu skály došlo na tomto místě už na konci roku 2011. Proto město naplánovalo rozsáhlou opravu skály a její zpevnění.

„Snažíme se co nejvíce šetřit finanční prostředky města a pokud to jde, čerpat potřebné peníze z jiných zdrojů. Proto jsme požádali na opravu skalního masivu o dotaci z fondu životního prostředí. A byli jsme úspěšní. Získali jsme zhruba 1,5 milionů korun,“ řekla primátorka Martina Rosenbergová. „Když vzpomenu na poslední podobný případ, tedy na sanaci skály v ulici Na Zátočí v roce 2011, tam jsme naopak zpevnění skály platili z finančních prostředků města. O to víc nás těší, že se nám na tuto opravu masivu na třídě Svobody podařilo získat dotaci,“ doplnila.

Za opravu tak město zaplatí jen spoluúčast ve výši 15% z celkové částky. Oprava by měla být hotová do konce října tohoto roku. Dělníci čistí skálu od náletových dřevin, odstraňují zvětralé části, které by mohly časem padat, a přes masiv natáhnou po skončení prací síťovinu, jež zabrání dalšímu odlamování balvanů.

Mezi další podobné opravy z poslední doby patří stabilizace skalního bloku v areálu FC Slovan, rozdělená do dvou etap s tím, že první etapa byla realizována vloni a druhá tento rok. Obě etapy přišly město na přibližně jeden milion korun. Žádný podobný dotační titul nebyl v té době vypsán, proto město Liberec hradilo zabezpečení skály v areálu FC Slovan z vlastních zdrojů.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky skála, oprava, Liberec, dotace, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město se pustilo do zabezpečení skály na třídě Svobody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.