Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místo veletrhu dětské knihy je v Liberci už potřetí jen festival

Místo veletrhu dětské knihy, který v minulosti lákal na liberecké výstaviště tisíce lidí, se už potřetí koná jen festival v liberecké knihovně. Akce je o poznání skromnější, o setkání s oblíbenými autory a výtvarníky ale děti nepřijdou. Připravené jsou i výtvarné dílny a dokončuje se také nové CD s pohádkou.

Cílem projektu je podpora dětského čtenářství. "Pro nás je důležité, aby se děti potkaly s tvůrcem dětské knihy a mohly si s ním popovídat, to mění pohled dítěte na knížku,"  řekla hlavní organizátorka Dagmar Helšusová. V posledních letech se podle ní ztrácí zájem o knihy kvůli médiím, jako jsou počítače. Chybí ale i základní osvěta o tom, jak je pro dítě klíčové, aby se naučilo dobře číst. "Je to důležité hlavně pro jeho další vzdělání," řekla. Zajímavá jsou ale setkání i pro autory dětských knih. Třeba spisovatel, překladatel a básník Jiří Žáček jezdí do Liberce za dětmi pravidelně. "Jezdím sem, abych se nabil energií, protože z dětí jde dobrá energie," řekl.

Veletrh dětské knihy se v Liberci poprvé uskutečnil v roce 2003. Mezi nakladateli a vydavateli byla akce velmi populární, do Liberce se jich vždy s nabídkou knih sjížděly čtyři desítky. V posledních letech se ale organizátorům na tak velkou akci nedaří sehnat peníze. "V příštím roce bychom rádi veletrh obnovili, hledáme proto partnera," řekla Helšusová. Problémem jsou hlavně peníze. Zatímco náklady festivalu se pohybují ve statisících korun, na veletrh je třeba více než milion korun.

Hlavním finančním partnerem letošního festivalu je město Liberec, které na něj z rozpočtu dalo 130.000 korun. "Snaha obnovit veletrh je pro mě novinkou, příští rok je otevřený, dovedu si představit, že když by to byly rozumné peníze, že bychom dali i víc, potřebuji ale další informace," řekl primátorův náměstek Ivan Langr (Změna). Jako bývalý učitel češtiny považuje akci za opravdu důležitou, protože podporuje dětské čtenářství. "Čtení není jenom o čtení, ale i o dalším vyjadřování, o slovní zásobě, aktivní nejenom pasivní, pokud děti nebudou číst, nemají možnost se dobře vyjadřovat písemně ani ústně," dodal Langr.

Napsala ČTK

Štítky kniha, veletrh, festival, Liberec, peníze, Ivan Langr, knihovna, kongresové centrum, Jiří Žáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo veletrhu dětské knihy je v Liberci už potřetí jen festival  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.