Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na radnici a sídle kraje zavlál černý prapor

Na památku čtyř padlých českých vojáků v Afghánistánu se rozeznějí ve čtvrtek 10. července v pravé poledne zvony a sirény v celé České republice. Vedení statutárního města Liberce se spolu s Libereckým krajem dohodlo na tom, že úctu k vojákům, kteří na své misi přinesli oběť nejvyšší, vyjádří také vyvěšením černého praporu.

Spuštění sirén v pravé poledne po dobu tří minut na celém území České republiky nařídila včera vláda. Současně doporučila, aby se ve stejnou dobu rozezněly všechny zvony, a lidé tak měli možnost připomenout si památku českých vojáků.

Na znamení úcty k padlým vojákům, kteří v úterý 8. července zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, zavlál dnes, ve čtvrtek 10. července, na liberecké radnici a na sídle Libereckého kraje černý prapor. Primátorka Martina Rosenbergová se na společném zdůraznění úcty k padlým dohodla s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Černá vlajka bude vlát na budově radnice a sídle Libereckého kraje až do odpoledních hodin.

„Právě v okamžiku takového smutku bychom si vždy měli uvědomit, že naše svoboda a bezpečnost není věcí samozřejmou a jistou, ale že o ni musíme stále bojovat. Někdy se tak děje na vzdálených bojištích a zprostředkovaně, prostřednictvím našich i zahraničních vojáků. Nechť nám oběti padlých vojáků vždy připomínají, jaké hodnoty pro nás všechny brání. Pamatujme na to, že to nejsou jen obrázky z novin a videa z televizí či internetu, ale je to hluboká a smutná realita dneška,“ řekla primátorka Martina Rosenbergová.  

Čtyři vojáci zahynuli při patrole v okolí základny Bagrám. Pátý byl těžce zraněn, prodělal zatím dvě operace a zůstává ve vážném stavu v nemocnici. Česká vláda včera držela za padlé minutu ticha. Prezident Miloš Zeman ocení jejich oběť udělením Medaile Za hrdinství.

„Válka v Afghánistánu se nás týká víc, než si jsme ochotni připustit. Naši vojáci padli v rámci mise NATO, která se mnohým lidem může zdát být nesmyslně daleko. Ale nástup radikálních islamistů je reálným nebezpečím a zavírání očí nás před ním neochrání,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky radnice, Liberecký kraj, Afghánistán, Česko, Liberec, Martina Rosenbergová, Martin Půta, NATO, Miloš Zeman, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici a sídle kraje zavlál černý prapor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.