Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejmenší tanečníci a zpěváci mají za sebou životní premiéru

Přes dvě stovky dětí z mateřských školek Libereckého kraje se sjelo do liberecké ZUŠ na festival tvořivosti předškoláků. Oblastní kolo této nesoutěžní přehlídky tvořivosti dětí se konalo už posedmnácté.

Mnozí se postavili na pódiu a před publikem vůbec poprvé, někteří lehce nejistě, jiní se sebevědomým odhodláním, všichni ale zahráli svou úlohu s nadšením profesionála a splnili to hlavní – potěšit sebe, rodiče a dalších několik desítek diváků v zaplněném sále Základní umělecké školy v Liberci. Dohromady 241 dětí z 20 mateřských škol z Libereckého kraje se sem sjelo v sobotu 29. března na festival Mateřinka 2014.

Každý rok podporuje Mateřinku i statutární město Liberec. Nad oblastním kolem převzal záštitu náměstek primátorky pro školství a kulturu Kamil Jan Svoboda, který se ujal i slavnostního zahájení.

Oblastní kolo této nesoutěžní přehlídky tvořivosti dětí se konalo už posedmnácté. Letos však nebylo pro účastníky z Libereckého kraje postupové, jak bývá na Mateřince při lichých ročnících zvykem. Na celostátní přehlídce, která se uskuteční ve dnech 9. a 10. května v Nymburce, se tak letos předvedou děti z jiných krajů. Příští rok tomu bude zase naopak. Přesto pořadatelé národního kola udělují takzvanou divokou kartu, která by mohla poslat jeden soubor z Libereckého kraje do celostátního finále.

Vedle několika libereckých mateřských škol se oblastního kola zúčastnili také předškoláci z Hejnic, Českého Dubu, Václavic, Donína, České Lípy a letos poprvé také z Jablonného v Podještědí. Festival nabídl divákům pestrý program. Krátká vystoupení mateřinek v sobě skrývají divadelní prvky, písničky, tanec i říkánky a dokazují, co všechno s dětmi jejich učitelky dokáží vykouzlit.

Každé vystoupení je originálním autorským dílem. Scénáře tvoří samy učitelky, případně s pomocí rodičů dětí, vymýšlejí choreografii, šijí kostýmy, vyrábějí kulisy. Například děti z Českého Dubu vypilovaly folklórní tanec, kluci a holky z Jablonného v Podještědí zase sklidili potlesk za country tanec. Předškoláci z liberecké Mateřské školy Beruška dokonce přivítali zpěvem mimozemšťana. Děti z Mateřské školy Korálek, která oblastní kolo Mateřinky v Liberci každoročně pořádá, připravily temperamentní taneční vystoupení ve stylu street dance s názvem Indiáni z Korálku. Za sedmnáctiletou historii festivalu se děti z Korálku blýskly ve finále už třikrát. V letech 2005, 2006 a 2013. Letos by se mohly do finále dostat díky divoké kartě.

„Letošní účast dvaceti souborů byla historicky nejvyšší. Zájem je skutečně veliký. Dokonce jsme tentokrát přivítali i děti z německého Hartau, které vystoupily společně s českými dětmi z Mateřské školy Donín,“ prozradila ředitelka MŠ Korálek Vladimíra Jurigová.

Festival, jehož hlavním organizátorem je Nadační fond Mateřinka, je celostátní nesoutěžní přehlídka hudebních, tanečně-sportovních a dramaticko-výtvarných pódiových vystoupení jako veřejná prezentace mateřských škol a předškolních zařízení v České republice. Cílem projektu Mateřinka je přispívat k rozvoji osobnosti dítěte a podporovat jeho tvořivost, aktivitu, citlivost vůči druhým lidem a životnímu prostředí. Smyslem je také pomáhat upevňovat význam rodiny a napomáhat spolupráci mezi školou a rodinou.

Napsal Jan Král

Štítky mateřská škola, festival, Liberecký kraj, Liberec, tanec, Kamil Jan Svoboda, Jan Král, Jablonné v Podještědí, Český Dub, Mateřinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejmenší tanečníci a zpěváci mají za sebou životní premiéru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.