Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Neudělal jsem nic výjimečného, řekl zachránce dvou dětí

Půl roku o svém činu mlčel. S tím, že v aquaparku libereckého Centra Babylon vytáhl z vody dvě malé topící se děti, se nesvěřil student Jiří Brázda ani svým rodičům. Přestože se nikde moc nechlubil, dostalo se mu nyní za jeho hrdinský čin v obřadní síni radnice poděkování od primátorky města Martiny Rosenbergové.

Studentu Jiřímu Brázdovi, který by se rád stal jednou profesionálním hasičem, přišli do obřadní síně historické radnice ve čtvrtek 19. června poděkovat vedle primátorky také ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Roman Hlinovský, ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík a s partou dobrovolných hasičů i Karel Císařovský, starosta SDH Karlinky. Právě v tomto sboru je mladý záchrance od dětství členem.

Místa v obřadní síni ovšem nezaplnily jen nablýskané uniformy. Žáka 2. ročníku oboru záchranářství SOU a SOŠ v Liberci – Kateřinkách doprovodilo také vedení školy a celá jeho třída. Nechyběli samozřejmě ani dojatí rodiče. Jiřímu Brázdovi pogratuloval k jeho hrdinskému činu i generální ředitel Centra Babylon Daniel Vajner.

„Kdysi někdo řekl, že dobré skutky povznášejí duši a činí nás ještě lepšími, když nás inspirují k dalším podobným činům,“ zdůraznila třídní učitelka mladého záchrance Jitka Maštálková. Poděkovala také vedení města za to, že toto setkání připravilo a poukázalo tak na čin, který by se mohl stát vzorem pro ostatní. „Jiří Brázda si jako student zvolil cestu, kde na něj nečeká ani moc a ani peníze. Potká na ní hodně zraněných a hodně bolesti. Kdybychom neměli mezi sebou takové lidi, kteří si vyberou obor záchranářství jako své poslání, byl by svět horší, než je,“ doplnila.

Starosta SDH Karlinky Karel Císařovský připomněl, že vloni v červenci si dva chlapci z Německa ve věku 4 a 5 let spletli v aquaparku ústí tobogánů, a místo do méně náročné skluzavky skočili do obřího trychtýře, nejnáročnějšího z vodních atrakcí. Vypadli z něj do vody, hluboké dva a půl metru, a začali se topit. Jiří Brázda, který si v aquaparku dosud přivydělává jako plavčík, nezaváhal. Skočil bleskurychle do vody a oba sourozence vytáhl.

„Při své skromnosti si ani neuvědomuje dopad svého činu,“ řekl o mladém hrdinovi Karel Císařovský.

Jiří Brázda převzal jako ocenění z rukou primátorky Martiny Rosenbergové pamětní list a pamětní medaili města. Rovněž dostal jako dárek předplacený kurz střelby. V závěru setkání se zapsal do kroniky města Liberce.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky Jiří Brázda, aquapark, radnice, obřadní síň, Martina Rosenbergová, Centrum Babylon Liberec, Liberec, Roman Hlinovský, Hasičský záchranný sbor, Liberecký kraj, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neudělal jsem nic výjimečného, řekl zachránce dvou dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.