Počasí dnes3 °C, zítra1 °C
Neděle 17. listopadu 2024  |  Svátek má Mahulena
Bez reklam

Nic nepřijde nazmar. Proto vyhrál ekologického Oskara

Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky. To je životním heslem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v Hotelu - vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě. A díky tomu letos v říjnu vyhrál takzvaného ekologického Oskara od E.ONu.

Jiří Marian dokázal, že i tak rozlehlý objekt s podlahovou plochou užívaných prostor větší než 12 000 m2 může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým propojením technologií hotelu a vinařství. Dochází tím k využití odpadní energie z jednoho provozu, která je energetickým zdrojem pro jiný provoz. Tím se minimalizují nároky na primární energetické zdroje.

Oceněn za to byl cenou nejvyšší - stal se celkovým vítězem letošního pátého ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2013. Vítězství mu také zajistilo účast na světovém finále soutěže, kde se utká s vítězi národních kol ze 161 zemí.

Co vás vlastně vedlo k tomu, že jste se vydal na cestu ekologických úspor? Byla to snaha uspořit peníze za energii nebo osobní vztah k ekologii obecně?

„Obojí. Jelikož jsem podnikatel a provozuji hotel a vinařství, je nutné vždy myslet na minimalizaci nákladů. Mimo to je mým osobním krédem ekologie a zodpovědnost, takže to vlastně je můj koníček. Hotel a vinařství je velmi rozsáhlé, což znamená, že každá úspora nebo naopak spotřeba se projeví ve velkém. Cílem byla minimalizace nákladů a čistější energie. Naší filosofií je vynaložit takové úsilí, aby opravdu nic nepřišlo nazmar.“

Jaký byl původní cíl? Povedlo se uskutečnit vše dle plánovaného podnikatelského záměru?

„Ano, podařilo a jsem na dosažené výsledky hrdý. Hlavní záměr byl minimalizovat spotřebu energie a opakovaně užít každou surovinu, která se zatím běžně považuje za odpad. Byla to týmová práce několika soukromých malých firem a nadšenců. Rozhodující a příkladná spolupráce se rozvinula až při vlastní realizaci, kdy jsme neustále rozšiřovali nápady a ty záměry, které se zdály smysluplné všem, jsme bezprostředně realizovali. Z tohoto pohledu jsem dosáhl a získal víc, než jsem si na začátku přál. V té komplexnosti a šíři se nám zřejmě opravdu podařil unikát, který zatím v České republice nemá obdoby. Dělali jsme všechno citem a bez profesionálních projektantů. Nyní můžeme nabídnout, dle mého názoru, skvělé téma pro diplomovou práci nějakého studenta, který se zajímá o ekologicky úsporné projekty. Mě samotného bude zjištění v rámci analyzovaných dat velice zajímat.“

V čem spočívá hlavní princip, na kterém jste svůj projekt na úsporu energie postavil?

„Jádrem je využití veškeré energie a surovin, se kterými přijdeme do styku v obou provozech. V mnoha případech jde o opakované využití. Například odpadní voda ze sprch, která je vnímána rovnou jako klasický odpad. My této vodě nejprve vezmeme energii, pak ji za několik Kč/m3 vyčistíme a použijeme ještě jednou na spláchnutí záchodů. Energie, která vzniká při kvašení vína, se běžně pro výrobu teplé vody a topení nevyužívá. Také se považuje za odpad. Znovu využívám také odpadní energii ze vzduchu - všude, kde se dá. Když máme 500 lidí v kongresovém sále, to si spokojeností vrním. Každý mi přivezl 70 Wattů za každou hodinu svého pobytu. Ty mu musíme sebrat a ohřát mu za to například teplou vodu na sprchování, a tak dále.“

Jak pocítí přínos inovativní metody úspory energie návštěvníci vašeho hotelu?

„Možná ne úplně všichni a vždycky v pozitivním smyslu. Například ti, kteří jsou i doma zvyklí regulovat teplotu v pokoji otevřením okna, budou u nás zklamáni. Jakmile otevřou okno, automaticky se jim zavře topení v pokoji. Takže když odejdou na celý den, večer se mohou jen divit. Je to trochu i výchova k základní pokoře a odpovědnosti. Ta podle mého názoru patří i do luxusního hotelu. Ale zato si může užít například teplou uhličitou koupel jako ve Františkových lázních. Jen my nemáme CO2 z třetihor, ale z našeho vinařství, kdy je CO2 odpadním produktem kvasinek při výrobě vína. Jak vidíte, nebereme kvasinkám jen teplo, ale i ten CO2. A při konzumaci vína spotřebuje a využije náš host vlastně nakonec i tu energii, která je v alkoholu a ve víně. A to je v našem sklípku prakticky vždycky vnímáno pozitivně. Celý objekt je samozřejmě zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, které mají zabránit zbytečným únikům tepla. Dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži. Myslím, že opravdu nic nepřijde nazmar. Z odpadu v kuchyni si krmíme pašíky, takže když má host štěstí, může si pochutnat i na domácí zabijačce.“

Co byste vzkázal lidem, kteří mají k ekologii také pozitivní vztah a nosí v hlavě podobnou myšlenku, jak ušetřit energii, stejně tak jako vy?

„V první řadě bych doporučil nevzdávat se a jít si za svým cílem. Jde o běh na dlouhou trať, která s sebou nese jistá úskalí. O to více těší byť sebemenší úspěch, natož pak vítězství v takové, odbornou i laickou veřejností uznávané, soutěži jako je E.ON Energy Globe Award ČR. Vážím si tohoto ocenění a věřím, že inspiruji mnoho dalších.“

Společnost E.ON se snaží organizací ekologických oskarů v Česku zvýšit povědomí o nutnosti energetických úspor a motivovat instituce i jednotlivce k tomu, aby přispěli svým dílem k řešení této celosvětové výzvy.

Do šestého ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR je možné hlásit zdarma jakékoliv ekologické či energeticky úsporné projekty, stavby i nápady již nyní.

Více informací naleznete na www.energyglobe.cz.

PR text

Štítky energie, Ceny Oscar, hotel, vinařství, Česko, E.ON, Jihomoravský kraj, Mikulov, Energy Globe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nic nepřijde nazmar. Proto vyhrál ekologického Oskara  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.