Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová budova Oblastní galerie v Liberci nominována Stavbu roku

Nová budova Oblastní galerie v Liberci je mezi patnácti nominovanými na prestižní ocenění Stavba roku 2014. Celkem bylo letos do soutěže, kterou už podvaadvacáté organizuje ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, přihlášeno 65 staveb. Liberecký kraj měl podle internetových stránek soutěže ve hře ještě další tři zástupce.

Všechny projekty vznikly za přispění evropských fondů, které na ně daly dohromady více než miliardu korun, vyplývá z informací, které má Česká tisková kancelář k dispozici.

Nejznámější stavbou z Libereckého kraje je právě Oblastní galerie v Liberci, která se letos na jaře přestěhovala do opravené budovy bývalých městských lázní. Lázně byly postaveny v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga, díky evropské dotaci prošly kompletní rekonstrukcí a přibyl moderní depozitář. Liberec získal galerii světové úrovně, její vybudování přišlo na 380 milionů korun, z toho zhruba 310 milionů šlo z Regionálního operačního programu Severovýchod. Stejný program podpořil i další stavbu - Hotel Antonie ve Frýdlantu, částkou kolem 90 milionů korun.

Nejdražším přihlášeným projektem z Libereckého kraje bylo vědeckovýzkumné a vývojové centrum se zaměřením na membránové procesy ve Stráži pod Ralskem za více než půl miliardy korun. Soukromý projekt společnosti MemBrain získal zhruba 370 milionů korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Stejný program podpořil i liberecké Science centrum iQLandia, jako jeden ze čtyř projektů zaměřených na popularizaci vědy a techniky v Česku. Na moderní nízkoenergetickou stavbu za zhruba 400 milionů korun dala EU asi 380 milionů korun.

Prestižní soutěž Stavba roku organizuje ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Stavby z Libereckého kraje získaly v minulosti titul jen čtyřikrát. K nejznámějším oceněným stavbám patří budova Krajské vědecké knihovny v Liberci z roku 2001. O rok dříve ale získala ocenění i liberecká spalovna Termizo a v roce 1995 budova Základní umělecké školy v Liberci. Jedinou oceněnou stavbou mimo krajské město je Malá vodní elektrárna v Železném Brodě, která titul získala v roce 2010.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, galerie, Stavba roku, soutěž, Liberecký kraj, projekt, Petr Paul, Evropská unie, Česko, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová budova Oblastní galerie v Liberci nominována Stavbu roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.