Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Okupaci připomene záznam vysílání s Václavem Havlem

Ve středu je to přesně pětačtyřicet let od dne, kdy začala invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Srpnovou okupaci si můžete připomenout v deset ráno před libereckou radnicí, kde u památníku na náměstí Dr. E. Beneše proběhne vzpomínkové shromáždění k uctění obětí.

Po úvodním proslovu Markéty Lhotové ze Severočeské muzea zazní před radnicí nedávno objevený záznam rozhlasového vysílání ze srpna roku 1968, kdy k lidem tehdy právě z Liberce promlouval Václav Havel.

Samotné invaze se zúčastnilo až 750 tisíc vojáků a 6 tisíc tanků. Právě Liberec byl tehdy prvním velkým městem na cestě okupačních tanků a také místem prvních ostrých střetů. Tanky a další vojenská technika v plné bojové pohotovosti totiž mířily do Prahy z Polska právě přes město pod Ještědem. Zanechaly za sebou devět mrtvých a mnoho zraněných, a Liberci tak v počtu obětí přisoudily druhou příčku v republice, hned po Praze. Navíc první člověk, který na našem území zahynul při střetu s okupačními vojsky, zemřel právě v Liberci.

Právě obětem bude patřit středeční minuta ticha. Liberečané si navíc můžou osudný rok připomenout dokumentárním filmem Liberecká svědectví – jiné osudy, který se bude po pokládání květin promítat.

Oběti vpádu okupačních vojsk v Liberci:

Eva Livečková (31 let)
Rudolf Starý (63 let)
Bohumil Kobr (72 let)
Stanislav Veselý (44 let)
Josef Fialka (65 let)
Zdeněk Dragoun (19 let)
Jindřich Kuliš (25 let)
Miroslav Čížek (23 let)
Vincenc Březina (67 let)

Štítky Liberec, okupace, Václav Havel, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Praha, Severočeské muzeum v Liberci, Polsko, Miroslav Čížek, Zdeněk Dragoun, Eva Livečková, Rudolf Starý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okupaci připomene záznam vysílání s Václavem Havlem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.