Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jediný dochovaný dům v Kristiánově opraví. Památník sklářství projde rekonstrukcí za 8 milionů

Rekonstrukce chátrajícího Památníku sklářství na Kristiánově v Jizerských horách bude stát bez daně téměř osm milionů korun. Práce začnou po zimě a skončí ještě letos. Jediná dochovaná stavba v kdysi sklářské osadě původně sloužila jako ubytovna sklářů, pak v ní byla i hospoda a rekreační zařízení.

Památník provozuje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Cena vzešlá ze soutěže je asi o čtyři miliony korun nižší, než se předpokládalo. Opravu někdejší Liščí boudy provede firma Gema art Group, která má s obnovou památkových objektů zkušenosti. "Ve své pětadvacetileté historii se podílela například na rekonstrukci gotického chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, restaurování katedrály sv. Petra a Pavla v Brně nebo obnově jižní věže katedrály sv. Víta na Pražském hradě," uvedl vedoucí technického oddělení muzea Jiří Frosch.

Expozice je v Liščí boudě od roku 1964

Chalupa je jedinou dochovanou budovou z vyhořelé sklářské osady, v níž byly i kaple, hřbitov a škola. Huť zde byla v provozu 111 let až do roku 1887. Liščí bouda původně sloužila pro ubytování sklářů, později v ní byla hospoda a rekreační zařízení. Stálá expozice muzea je v budově od roku 1964. Přibližuje vývoj jizerských sklářských hutí, faunu a flóru Jizerských hor a zahrnuje i modely původní osady a huti.

Expozice je přístupná jen v letní sezoně, letos bude kvůli stavebním pracím uzavřená. Cílem rekonstrukce je hlavně obnova památkových hodnot objektu a zlepšení provozního zázemí pro návštěvníky a průvodce. "Dojde k sanaci všech stavebních konstrukcí od kamenných sklepení přes roubenou část až po střechu, která bude pokryta tradičním dřevěným šindelem," uvedla mluvčí muzea Jana Šůrová.

Přibude i občerstvení a expozice pro děti

Nově bude zajištěno nezbytné hygienické minimum, tedy elektřina, voda a odvod odpadů, a také možnost občerstvení návštěvníků. "Zastřešená terasa jim umožní schovat se před nepřízní počasí nebo se při svačině kochat pohledem na okolní zeleň," dodala.

Nynější expozice v přízemí projde jen drobnými úpravami, nově však bude návštěvníkům zpřístupněno podkroví. Vznikne v něm interaktivní expozice zaměřená hlavně na děti. "Na ni pak naváží dvě naučné stezky - jedna děti zavede na pozůstatky dnes již zaniklých budov této kdysi významné sklářské osady. Druhá by měla navést návštěvníky od kristiánovského památníku k hlavní budově muzea v Jablonci a cestou je seznámit s důležitými místy spojenými se sklářskou tradicí Jizerských hor," řekl autor expozic a stezek Petr Nový.

Autoři | Foto liberecky-kraj.cz

Štítky Liberec V-Kristiánov, rekonstrukce, muzeum, Jizerské hory, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, GEMA ART GROUP a.s., Petr Nový, Brno, Katedrála svatého Víta, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediný dochovaný dům v Kristiánově opraví. Památník sklářství projde rekonstrukcí za 8 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.