Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Turnovsku dokončili novou kanalizaci a vodovod

Vodohospodářské sdružení (VHS) Turnov po roce a čtvrt dokončilo jednu ze svých největších investičních akcí posledních let. Za 53 milionů bez DPH vybudovalo na pravém břehu Jizery v Malé Skále na Jablonecku 5,8 kilometru nových kanalizací a sedm kilometrů vodovodů. Informoval o tom předseda sdružení Milan Hejduk.

Obec je tak nyní takřka celá napojená na kanalizaci a vodovod. Před lety se stavěly sítě na levém břehu Jizery, nyní se pracovalo zejména na pravém.

"Nově se na kanalizaci může připojit 170 objektů, 100 domů na vodovod a u dalších 120 objektů došlo k přepojení na nové vodovody z původních vysoce poruchových," uvedl Hejduk.

Malá Skála patří mezi turisticky oblíbená místa, práce proto postupovaly tak, aby příliš neovlivnily hlavní část sezony. "Máme přes 1100 obyvatel, v létě je to dvoj- i vícenásobek, proto se vloni v sezoně pracovalo jen tam, kde to neohrozilo návštěvníky a stavební firma skončila v termínu i letos těsně před prázdninami," ocenil starosta Michal Rezler.

Obec s ročním rozpočtem 16 milionů korun se na akci podílela 11 miliony. "Nakonec jsme to zvládli bez úvěru. Zastupitelé před námi šetřili a šetřili jsme hodně i my v tomto funkčním období. Odkanalizovat druhou část obce bylo pro nás prioritní," konstatoval starosta. VHS se na stavbu také podařilo získat dotaci 17 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí a Liberecký kraj přidal další dva miliony. Zbývajících 22 milionů zaplatil VHS Turnov.

V obci se nyní ještě dokončují práce na rekonstrukci čistírny odpadních vod za zhruba 2,6 milionu korun, na což Liberecký kraj přispěl částkou 1,7 milionu korun. "Letos zbývá ještě dořešit odkanalizování několika objektů u silnice I/10 v sousedství jezu," dodal Hejduk. VHS Turnov také musí co nejdříve zahájit projekční práce na snížení množství balastních vod, které přitékají do kanalizace zejména z území pod nádražím.

VHS Turnov zásobuje vodou obyvatele 22 měst a obcí na Semilsku a Jablonecku. Největší akcí posledních let byl téměř miliardový projekt Čistá Jizera. Z velké části vyřešil problémy s kanalizací, vodovody a čistěním odpadních vod v Turnově, Semilech, Lomnici nad Popelkou, Jilemnici a Rokytnici nad Jizerou. Projekt stál dohromady 950 milionů korun, z toho 540 milionů pokryla evropská dotace.

Napsala ČTK

Štítky kanalizace, Turnov, Milan Hejduk, okres Jablonec nad Nisou, Jizera, Malá Skála, Liberecký kraj, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Turnovsku dokončili novou kanalizaci a vodovod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.